Foto: Midjourney/DELFI, LETA, Shutterstock

Uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" veiktais ikgadējais Vispārējais atalgojuma pētījums šogad nesis dažus pārsteidzošus atklājumus par Latvijas darba tirgu, bijusī ekonomikas ministre, pašreizējā Saeimas deputāte Ilze Indriksone grasās pievērsties tūrisma biznesam, bet parlamentā diskutē, kā mazināt alkohola patēriņu Latvijā.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

Drīz atvērs Austrumu maģistrāli, plāno tālāku Dienvidu tilta būvniecību

Foto: LETA

Jau drīzumā ir paredzēts pabeigt Austrumu maģistrāli Rīgā, kas ir lielākais infrastruktūras būvniecības projekts galvaspilsētā šogad. Savukārt tās nosacītu turpinājumu Pārdaugavā, ko dēvē par Dienvidu tilta 4. kārtu, varētu sākt realizēt nākamgad, nevis vēl šogad, kā būtu bijis optimistiska scenārija gadījumā.

Lasīt vairāk

Algu pieaugumu Latvijā divciparu skaitļa apmērā negaidījām, atzīst eksperte

Foto: Midjourney/DELFI

Uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" veiktais ikgadējais Vispārējais atalgojuma pētījums šogad nesis dažus pārsteidzošus atklājumus par Latvijas darba tirgu. Kopējais secinājums – lielākajai daļai darbinieku kontā ik mēnesi ieplūst vairāk naudas.

Lasīt vairāk

Aizvadītajā mēnesī Latvijā reģistrēti 750 jauni uzņēmumi

Foto: Pixabay

Aizvadītajā mēnesī Latvijā reģistrēti 750 jauni uzņēmumi, to kopējam pamatkapitālam sasniedzot 6,68 miljonus eiro, liecina "Lursoft" apkopotie dati.

Lasīt vairāk

Maska uzņēmums laidis klajā mākslīgā intelekta sarunbotu

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Miljardierim Īlonam Maskam piederošais mākslīgā intelekta uzņēmums "X.AI" nedēļas nogalē laidis klajā savu sarunbotu "Grok", bet tas nav brīvi pieejams.

Lasīt vairāk

Kamēr Vecrīgā vēl svilpo vējš, Klusajā centrā bizness atkal uzņem apgriezienus

Foto: Shutterstock

Rīgā nekad nav bijis vienas izteiktas iecienītākās tirdzniecības ielas vai zonas. Pēdējās desmitgadēs daudzi tirgotāji ir izvēlējušies pārcelties uz lielajiem iepirkšanās centriem. Covid-19 pandēmija vēl vairāk mainīja pilsētas centra biznesa ainu ēku pirmā stāva līmenī. Kas šobrīd notiek galvaspilsētas centrālajā daļā, kādi uzņēmumi tur izvērš savu darbību, cik izmaksā komercplatības? To skaidro "Delfi Bizness".

Lasīt vairāk

Bankas sarosās, gaidot lēmumu par atbalstu kredītņēmējiem; piedāvā savus priekšlikumus

Foto: Shutterstock

Bankas vēl cer rast visām pusēm pieņemamu risinājumu saistībā ar Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas virzītajiem hipotekāro kredītu ņēmēju aizsardzībai paredzētajiem grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, otrdien Finanšu nozares asociācijas (FNA) rīkotajā diskusijā "Ko Latvijai maksās politiķu lēmumi?" sacīja lielāko banku pārstāvji.

Lasīt vairāk

Saeimas komisijā diskutē par alkohola tirdzniecību degvielas uzpildes stacijās

Foto: Shutterstock

Jāpanāk, ka iedzīvotāji Latvijā alkoholu lieto mazāk. Par to vienisprātis otrdien bija uz Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdi sanākušie. Šodien, turpinot skatīt grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, deputāti pusotru stundu garās diskusijās sprieda, vai alkohola patēriņu mazinās aizliegums tirgoties internetā un, vai dzērājšoferi alkoholu patiešām pērk degvielas uzpildes stacijās (DUS). Par to viedokļi dalījās.

Lasīt vairāk

Noslēdz lielāko industriālo platību nomas darījumu Baltijas valstīs

Foto: Publicitātes foto

Viens no lielākajiem loģistikas nekustamā īpašuma attīstītājiem Baltijā "Sirin Development" ir vienojies ar trešo pušu loģistikas uzņēmumu grupu Baltijā "VIA 3L" par 24 tūkstošus m2 noliktavu un biroju telpu nomu Rumbulas loģistikas parkā Latvijā.

Lasīt vairāk

'Coface' Centrālās un Austrumeiropas lielāko uzņēmumu reitingā iekļautas piecas Latvijas kompānijas

Foto: Shutterstock

Centrālās un Austrumeiropas (CAE) reģiona "Top500" lielāko un pelnošāko uzņēmumu reitingā šogad iekļuvuši 40 uzņēmumi no Baltijas valstīm – pieci no Latvijas, 13 no Igaunijas un 22 uzņēmumi no Lietuvas, informēja globālās risku pārvaldības kompānijas "Coface" pārstāvji, atsaucoties uz ikgadējo pētījumu par ekonomisko situāciju CAE reģionā.

Lasīt vairāk

Rīgas lidosta rādītāji pamazām atgriežas pirmspandēmijas līmenī

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Šā gada oktobrī starptautiskā lidosta "Rīga" apkalpojusi 625 tūkstošus pasažieru, bet apkalpoto tiešo pasažieru skaits pirmo reizi pārsniedzis pirmspandēmijas laika rādītāju, liecina operatīvie dati par uzņēmuma darbības rezultātiem.

Lasīt vairāk

'Latvijas vēja parkiem' par apbūves tiesībām LVM teritorijās varētu būt jāmaksā 3,143 miljoni eiro

Foto: Publicitātes attēli

SIA "Latvijas vēja parkiem" par apbūves tiesībām AS "Latvijas valsts meži" (LVM) teritorijās vienreizējā maksājumā varētu būt jāmaksā 3 142 877 eiro, liecina Tiesību aktu portālā pieejamais rīkojuma projekts.

Lasīt vairāk

Jaunākie inflācijas dati: kam Latvijā cenas augušas visstraujāk

Foto: Shutterstock

2023. gada oktobrī, salīdzinot ar 2022. gada oktobri, vidējais patēriņa cenu līmenis Latvijā palielinājies par 2,1%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lasīt vairāk

Santehniķis, kurš Igaunijā 'pārvaldīja' desmitiem kriptovalūtu firmu: 'nezināju, cik miljonu iziet caur kontiem!'

Foto: Unsplash

Uzņēmumiem, kas Igaunijā nodarbojas ar kriptovalūtu biznesu, ir jāalgo nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas speciālists – tā ir likuma prasība. Un viņi to arī dara, taču darbā pieņem tādas personas, kā, piemēram, elektriķi, kuram ir liegts nodarboties ar uzņēmējdarbību, sociālā dzīvokļa iemītnieku, santehniķi vai taksometra vadītāju.

Lasīt vairāk

Metāllūžņu spēks 'Tolmets Kurzeme' kļuvis par straujāk augošo uzņēmumu pērn

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Aizvadītajā gadā TOP 100 straujāk augošie uzņēmumi kopā apgrozījuši 710,13 miljonus eiro. Salīdzinot ar gadu iepriekš, pērn šo uzņēmumu kopējais apgrozījums palielinājies par 129,95%, liecina "Lursoft" pētījuma dati.

Lasīt vairāk

Latvijā radīta lietotne medību procesa digitalizēšanai

Foto: F64

Latvijas uzņēmums "aQode" izstrādājis specializētu mobilo lietotni "Huntgate" medību procesa digitalizēšanai.

Lasīt vairāk

Kad zelts pārstāja garantēt segumu valūtā, un kāpēc pēdējos gados to sāk atkal iepirkt

Foto: Scanpix/AFP

Lai gan pasaule sāka zaudēt ticību zelta standartam jau pēc Pirmā pasaules kara un pilnīga atteikšanās notika pagājušā gadsimta 70. gados, dārgmetāls nav zaudējis savu pievilcību. Kā liecina dati, vairākas pasaules valstis ar Ķīnu priekšgalā, vēloties mazināt atkarību no dolāra, šogad ir iepirkušas rekordlielus daudzumus zelta.

Lasīt vairāk

'Nauda paliek ģimenē'. Jaunā investīciju platforma mērķēs uz jauniešu auditoriju

Lai arī Latvijas kapitāla tirgus ir snauduļojošs, joma, kurā latvieši apsteidz daudzas Eiropas valstis, ir finanšu tehnoloģiju uzņēmumi, tieši "peer to peer" (P2P) jeb kopfinansēšanas jomā. Latvijā ir dibināti vairāki starptautiski spēlētāji, un nule kā darbu sākusī platforma "Nectaro" cer ierindoties starp līderiem. "Nākotnes kapitāls" sarunājās ar jaunās platformas vadītāju Sigitu Kotleri.

Lasīt vairāk

Saeima atbalsta kredītņēmēju aizsardzības nodevu; vēl lems par atbalstu ģimenēm ar bērniem

Foto: Shutterstock

Saeima ceturtdien, 9. novembri, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, ar kuriem plānots no 2024. gada ieviest hipotekārā kredīta ņēmēju aizsardzības nodevu, vienlaikus par likumprojektu atbildīgā komisija uz trešo lasījumu gatavos priekšlikumus, kā nodrošināt atbalstu ģimenēm ar bērniem.

Lasīt vairāk

Bijusī ekonomikas ministre ar ES finansējumu cer savā īpašumā uzbūvēt tūrisma mītni

Foto: LETA

Bijusī ekonomikas ministre, tagadējā Saeimas deputāte Ilze Indriksone nolēmusi pievērsties tūrisma biznesam. Tā var secināt no oktobra beigās pašas Indriksones izsludinātā iepirkuma, kurā viņa meklē tūrisma mītnes Talsu pievārtē būvnieku.

Projekta īstenošanai viņa cer saņemt arī Eiropas Savienības (ES) atbalstu, ko izmaksātu Lauku atbalsta dienests (LAD). Pagaidām tas vēl nav noticis, un Indriksone savos komentāros "Delfi Bizness" ir lakoniska, plašāk uz jautājumiem par tūrisma biznesu neatbildot.

Lasīt vairāk

Ieguldījumi īres dzīvokļos: atdeves rādītāji un alternatīvas

Foto: Shutterstock

Joprojām ieguldīt īres dzīvokļos ir pietiekami izdevīgi, jo pieprasījums ir gana liels un stabils. Tas attiecas gan uz ilgtermiņa, gan īstermiņa īres dzīvokļiem, norāda nekustamā īpašuma kompānijas "DoReMi Group" vadošais partneris Artūrs Obrickis.

Lasīt vairāk

Zviedrijas bijušais finanšu ministrs brīdina Latviju neaiztikt zviedru banku peļņu

Foto: LETA

Baltijas valstīs ir notikušas ļoti bīstamas populistiskas svārstības, komentējot norises banku sektorā un priekšlikumus saistībā ar augsto banku peļņu, Latvijas Bankas rīkotajā tautsaimniecības konferencē "Recepte ekonomikas izaugsmei" sacīja bijušais Zviedrijas finanšu ministrs Anderss Borgs.

Lasīt vairāk

Foto: Iedarbināts Latvijā pirmais beramtaromāts; stikla taru nepieņem

Foto: Publicitātes foto/"Depozīta Iepakojuma Operators"

SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" (DIO) sadarbībā ar SIA "Tomra Collection Latvia" un mazumtirgotāju SIA "Maxima Latvija" uzstādījis Latvijā pirmo lielapjoma taromātu jeb beramtaromātu, kurā iespējams nodot līdz pat 100 PET iepakojumiem un skārdenēm vienlaikus.

Lasīt vairāk

Bauskas 'Šausmu parka' organizatore: pagaidām nav vēlmes nākamgad kaut ko te veidot

Foto: F64

5. novembrī Bauskas pilskalnā noslēdzās projekts "Halovīna šausmu parks". Pērn tas guva milzīgu atsaucību, šogad apmeklētāju skaits bijis mērenāks, portālam "bauskasdzive.lv" atzinusi šausmu parka organizatore Agnese Ābolkalna.

Lasīt vairāk

Vai groziņiem Latvijas 'Lidl' veikalos sekos arī pašapkalpošanās kases

Foto: Publicitātes foto

Mazumtirgotāja "Lidl" veikalos Latvijā kopš pagājušās nedēļas ieviesti iepirkumu grozi, kas iepirkšanos padara ērtāku, jo katru reizi nav jāstumj lielie rati. Šis bija pircēju gaidīts pavērsiens, bet ne vienīgais.

"Lidl Latvija" Korporatīvās komunikācijas departamenta vadītāja Dana Hasana "Delfi Bizness" stāsta, vai šim jauninājumam sekos arī pašapkalpošanās kasu ieviešana, kuras citu zīmolu tirdzniecības vietās jau tiek aktīvi izmantotas.

Lasīt vairāk

Izlaiž kolekcijas monētu 'Zelta zirgi'; cena pārsniedz 100 eiro

Foto: Publicitātes foto

Trešdien, 15. novembrī, Latvijas Banka izlaidīs zelta monētu "Zelta zirgi", kas veltīta zelta zirga tēmai, kura plaši atspoguļota mitoloģijā un literatūras darbos.

Lasīt vairāk

Energokompānijai 'Enefit' Latvijā jauns vadītājs

Foto: Publicitātes foto

Izmaiņas notikušas elektroenerģijas tirgotāja SIA "Enefit" valdē, informē "Lursoft Klientu portfelis".

Lasīt vairāk

Valstī visgaidītākais dokuments dodas uz Saeimas komisijām

Foto: F64

Saeima ceturtdien, 9. novembrī, nodeva izvērtēšanai visās parlamenta komisijās likumprojektu par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam.

Lasīt vairāk

ECT izbeidz Rimšēviča lietu pret Latviju

Foto: F64

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir nolēmusi izbeigt bijušā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča rosināto lietu pret Latvijas valsti saistībā ar nevainīguma prezumpcijas iespējamu pārkāpšanu.

Lasīt vairāk

Pāragra ECB likmju samazināšana var būt kļūda, kas izmaksās dārgi, brīdina SVF

Foto: Reuters/Scanpix

Daudzu Eiropas valstu centrālo banku pārstāvji aizvien uzskata, ka runas par Eiropas Centrālās bankas (ECB) likmju samazināšanu šobrīd ir pāragras, un arī Starptautiskais Valūtas fonds brīdinājis, ka šāds solis var būt kļūdains un vēlāk izmaksāt dārgi, raksta "Bloomberg".

Lasīt vairāk

Eiropas Parlaments prasa stingrāk īstenot sankcijas pret Krieviju

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments (EP) pauž satraukumu par pastāvošajām nepilnībām Eiropas Savienības (ES) sankciju režīmā pret Krieviju.

Lasīt vairāk

Nenopelnītie 9 miljardi eiro. Kā glābt situāciju Latvijas ekonomikā?

Foto: Shutterstock

Neskatoties uz to, ka Latvija kopš neatkarības atgūšanas pirms 30 gadiem ir piedzīvojusi salīdzinoši strauju izaugsmi, aizvien mūsu valsts ir vājākā starp pārējām Baltijas valstīm, un mūsu iedzīvotāju dzīves līmenis būtiski atpaliek no vidējā Eiropas Savienības līmeņa.

Ja pieņemtu, ka nākotnē valsts ekonomikas izaugsme kaut kādā veidā varētu turpināties pašreizējā tempā, ko nekādā ziņā nevar garantēt, tas nozīmētu, ka Latvija Eiropas Savienības vidējo ienākumu līmeni varētu sasniegt aptuveni līdz 2050. gadam, atzina Latvijas Bankas vadītājs Mārtiņš Kazāks.

Lasīt vairāk

Rīga sacenšas par Eiropas naudas atmazgāšanas uzrauga bāzes vietu

Foto: Midjourney/DELFI

Latvija un Rīga ir iesaistījušās konkursā par iespēju mūsu valstī izvietot Eiropas noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas iestādi AMLA (Anti-Money Laundering Authority). 10. novembrī plānots iesniegt oficiālu pieteikumu, apstiprina Rīgas investīciju un tūrisma aģentūras vadītājs Fredis Bikovs.

Lasīt vairāk

Lai nav kā sniegs uz galvas. Plāno lēzenāku fiksētā elektrības sadales tarifa pieaugumu

Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) strādā pie tā, lai no nākamā gada fiksētā elektrības sadales tarifa pieaugumam būtu nevis straujš, bet gan lēzens kāpums, pauda jaunais klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Lasīt vairāk

Rīgā atvērts vēl viens 'Burger King'

Foto: Publicitātes foto

Globālā ātrās ēdināšanas ķēde "Burger King" Rīgas centrā atvērusi jaunu restorānu, informē "Tallink Group" pārstāvji.

Lasīt vairāk

KP pētījums par piena produktiem neatklāj tirgotāju vienošanos, cenu veidošanā atrod trūkumus

Foto: Shutterstock

Konkurences padomes (KP) veiktajā pētījumā par piena produktu grupu netika atklātas tirgotāju aizliegtas vienošanās par cenu vai Negodīgas tirdzniecības prakses aizlieguma likuma (NTPAL) pārkāpumus mazumtirgotāju un piegādātāju sadarbībā, piektdien prezentācijā par piena produktu izplatīšanu un cenošanu visā piegādes ķēdē norādīja KP pārstāvji.

Lasīt vairāk

Pavisam drīz varētu sākt kursēt vilciens no Viļņas uz Rīgu

Foto: Shutterstock

Lietuvas valsts dzelzceļa grupas "Lietuvos geležinkeliai" (Lietuvas dzelzceļi) pasažieru pārvadājumu uzņēmums "LTG Link" jau šoziem plāno pasažieriem piedāvāt jaunu starptautisku dzelzceļa savienojumu ar Latviju.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!