Foto: Midjourney/DELFI
Atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmums "Figure Baltic Advisory" aprēķinājis, ka Rīgā dzīvei nepieciešamā alga ir 1501 eiro bruto, bet reģionos – 1397 eiro bruto. Ir saņemta atļauja pārvadāt pasažierus ar jaunajiem elektrovilcieniem, ziņo satiksmes ministrs Kaspars Briškens.

Šos un citus notikumus aizvadītajā nedēļā "Delfi Bizness" apkopojis un piedāvā lasītājiem.

Darba tirgū situācija saspringtāka, atsevišķās nozarēs pieaug risks palikt bez darba

Foto: Midjourney/DELFI

Pēdējā laikā situācija darba tirgū nedaudz pasliktinājusies, un uzņēmumi sākuši kūtrāk meklēt jaunus darbiniekus, raksturo ekonomisti, prognozējot, ka atsevišķās nozarēs, īpaši reģionos, pastāv darbinieku skaita samazināšanas risks.

Vienlaikus eksperti uzsver, ka pašreizējās tendences nav dramatiskas un piedāvāto vakanču aizvien ir gana daudz, kaut arī to skaits ir sarucis.

Lasīt vairāk

Uzņēmumam 'Elkor centrs' piemērots nodrošinājums

Foto: LETA

Elektropreču, datortehnikas un rotaļlietu vairumtirgotājam SIA "Elkor centrs" 15. novembrī reģistrēts Valsts ieņēmumu dienesta piemērots nodrošinājums, kas aizliedz uzņēmumam reģistrēt komercķīlas, tās pārjaunot vai grozīt, kā arī veikt kapitāldaļu atsavināšanu vai pārreģistrāciju, ziņo "Lursoft" Klientu portfelis.

Lasīt vairāk

Strādā ar peļņu, apsver valsts naudas piesaisti. 5 lietas, kas jāzina par 'airBaltic' finanšu rādītājiem

Foto: airBaltic

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" šī gada pirmajos deviņos mēnešos ir strādājusi ar tīro peļņu 9,122 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš. Kompānija šogad pieredzēja problēmas ar jauno lidaparātu dzinējiem, kas, visticamāk, vismaz daļēji turpināsies arī nākamgad. Obligāciju dzēšanai kā vienu no variantiem uzņēmums izskata valsts finansējuma piesaisti.

Lasīt vairāk

Kādus jautājumus IT uzņēmums 'TestDevLab' tev uzdos darba intervijā

Foto: Publicitātes foto

Šobrīd samazinās attālinātā darba vakanču skaits. "Ja cilvēks apsver iespēju strādāt klātienē, ir lielāka varbūtība, ka viņa kandidatūru izskatīs," sarunā ar "Delfi Bizness" atklāj Latvijas IT uzņēmuma, kas specializējies testēšanas pakalpojumu sniegšanā, "TestDevLab" personāla atlases vadītāja Aiva Grasberga. Viņa arī stāsta, kā uzņēmums izvērtē potenciālos amata kandidātus un kādiem jautājumiem jāgatavojas darba intervijā.

Lasīt vairāk

Aprēķināta dzīvei nepieciešamā alga Rīgā un reģionos. Ko par to var atļauties?

Foto: Midjourney/DELFI

Atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmums "Figure Baltic Advisory" aprēķinājis, ka Rīgā dzīvei nepieciešamā alga ir 1501 eiro bruto, bet reģionos – 1397 eiro bruto. Uzņēmuma vecākā konsultante Kristiāna Boša sarunā ar "Delfi Bizness" raksturo – šis uzskatāms par tādu atalgojumu, lai Latvijā varētu dzīvot "pietiekami pieklājīgi", – un uzskaita, ko par šādu naudu var atļauties.

Lasīt vairāk

Pensiju 2. līmenī dominē viens spēlētājs, kuram pieder 40% tirgus. Jaunpienācēji saskata iespējas

Foto: Shutterstock

Lai gan šobrīd Latvijā 2. pensiju līmeņa līdzekļus pārvalda astoņas dažādas kompānijas, kā liecina novembra sākumā "Delfi Bizness" apkopotie dati, tirgū aizvien nepārprotamas līderpozīcijas ieņem "Swedbank" – šajā bankā koncentrējas vairāk nekā 40% visu iemaksu.

Lasīt vairāk

Vieglāk pieejamais Mežaparks. Turpinās investēt apkaimes attīstībā

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Nekustamā īpašuma attīstītājs SIA "Domuss" ir sācis projekta "Mežaparka rezidences" nākamo kārtu – infrastruktūras izbūvi, ieguldot četrus miljonus eiro. Kompānija piedāvā apbūves zemesgabalus citiem uzņēmējiem, kas vēlētos šajā Rīgas apkaimē izveidot mājokļus, birojus vai cita veida komercobjektus.

Lasīt vairāk

Par 69 tūkstošiem eiro nosolīta Ērgļu arodvidusskolas ēka

Foto: Publicitātes attēli

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) rīkotajā izsolē pie jauna īpašnieka ir tikusi Ērgļu arodvidusskolas ēka.

Lasīt vairāk

Asociācija mudina hipotekārā kredīta maksājumus noteikt kā attaisnotos izdevumus

Foto: Adobe Stock

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianse (NĪAA) aicina Latvijas Republikas Saeimu, lemjot par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, noteikt hipotekārā kredīta maksājumus kā attaisnotos izdevumus Iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) aprēķinā, finansiālo ietekmi sedzot komercbankām paaugstināta uzņēmuma ienākuma nodokļa veidā. Šāds risinājums būtu optimāls un saprotams gan kredītņēmējiem, gan pašām kredītiestādēm, vienlaikus nepasliktinot mājokļu kredītu pieejamību nākotnē, "Delfi Bizness" pauž asociācijā.

Lasīt vairāk

'L'Oréal' izaugsme Baltijā ir veiksmes stāsts: pasaules kosmētikas līderis ekskluzīvi 'Delfi'

Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Kompānijas "L'Oréal" krēmi, šampūni un citi tā ražotie skaistumkopšanas produkti ir sastopami teju katrā veikalā un aptiekā, tomēr nereti "ārpus kadra" paliek fakts, ka "L'Oréal" ir lielākais kosmētikas ražotājs visā pasaulē. Tā globālais apgrozījums pērn ⁠– 38,3 miljardi eiro ⁠– ⁠bija gandrīz tikpat liels, kā viss, ko saražoja un pārdeva Latvija (tās IKP 2022. gadā bija 39 miljardi eiro).

Lasīt vairāk

Bizness reaģē uz mājokļu kredītu dārdzību – paplašinās piedāvājums īres tirgū

Foto: Shutterstock

Rīgas īres tirgu šogad ir papildinājuši seši projekti ar gandrīz 600 dzīvokļiem, tostarp 350 – jaunbūvēs, rēķina nekustamo īpašumu kompānija "Colliers", norādot, ka tā dēvētajos guļamrajonos jaunu, profesionāli pārvaldītu dzīvokļu piedāvājums ir niecīgs, labāka situācija ir pilsētas centrā.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!