Foto: Midjourney/DELFI

Teicienu "Kurš neriskē, tas nedzer šampanieti" mūsdienu mainīgajai biznesa videi varētu pamainīt uz "Kurš neeksperimentē, tas nedzer šampanieti". "Delfi Bizness" redakcijā ikdienā aktīvi domājam, kā veidot saturu, kurš mūsu lasītājiem būtu vērtīgs un interesants. Un tas nozīmē, ka eksperimentējam ar rakstu formātiem, ar dažādiem apkopojumiem, saturu, kas ir vairāk balstīts datos.

Nedēļas ekonomikas un biznesa notikumu apkopojums sākās kā šāds eksperiments, un šobrīd vēlamies šo eksperimentu attīstīt tālāk ne tikai vienuviet saliekot nedēļas nozīmīgākās ekonomikas ziņas, bet ieskicējot arī savas pārdomas – kāpēc jums, mūsu lasītāji, par šo būtu jāzina.

Gaidīsim jūsu domas par šo mūsu eksperimentu – vai labāk patīk šis vai iepriekšējais apkopojums, vai varam kaut ko mainīt vai uzlabot. Savas atsauksmes atstājiet tepat raksta komentāros. Uzreiz arī pieminēšu, ka visi šeit pieminēti raksti ir "aiz atslēgas". Mēs lepojamies ar rakstiem, kurus veidojam, mūsu redakcijā strādā žurnālisti ar plašu pieredzi, un viņi ir pelnījuši algu par savu darbu.

Kuri raksti mūs šonedēļ visvairāk uzrunāja?

Viens no tiem noteikti ir raksts par arābu investoru, kurš savas acis licis uz Latviju, tik pagaidām no malas ir grūti saprast – cik tas ir nopietni. Pagājušajā nedēļā plašāku ievērību izpelnījās ziņa par to, ka ar bijušā politiķa Andra Šķēles un esošā parlamenta deputāta Aināra Šlesera ģimenēm saistītais uzņēmums "Riga Port City" piesaistījis investoru Mohamedu Ali Alabbaru Andrejsalas vērienīgajām attīstības iecerēm. Šī investora vārds pirms tam bija arī izskanējis saistībā ar jauna futbola stadiona būvniecību Lucavsalā. Bez projektiem Dubaijā, Serbijā un citās valstīs, ar viņu saistīta kompānija, cita starpā, attīsta arī vērienīgu nekustamā īpašuma projektu Baltkrievijā, to turpinot arī pēc Krievijas sāktā kara Ukrainā.

Joprojām daudzi Latvijas uzņēmumi turpina biznesu Krievijā, neskatoties uz tās iebrukumu Ukrainā. Kas nav aizliegts, tas ir atļauts. Viens no šādiem uzņēmumiem ir arī vietējais interjera salons "Krassky", kura salonā Maskavā pagājušā gada decembrī uz vairākām dienām bija izvietota Krievijas televīzijas zvaigznes Andreja Malahova darbu izstāde. Izstādes aatklāšanu apmeklēja arī pretrunīgi vērtētā dīva Ksenija Sobčaka. Malahovs jau kopš 2019. gada ir iekļauts Ukrainas aktīvistu organizācijas "Mirotvorec" veidotajā propagandistu sarakstā, un viņš nenosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā. Kas par šo bija sakāms interjera salona īpašniekam – lasiet mūsu rakstā.

Nereti dzirdam, ka uzņēmumiem ir grūti atrast darbiniekus. Taču parasti šai "medaļai" ir arī otra puse – algas un darba apstākļi, kādus uzņēmumi gatavi nodrošināt saviem darbiniekiem. Tāpēc nolēmām apskatīt, cik lielas algas un kādus labumus uzņēmumi ir gatavi nodrošināt vienkāršā darba darītājiem ražotnēs, kā tiem veicas ar darbinieku atrašanu.

Šīs nedēļas interesantāko rakstu kopumā noteikti vēlos arī izcelt starptautiskā vadītāju atlases uzņēmuma "Pedersen & Partners" vadošās konsultantes Ingas Ezeras viedokļa sleju par to, vai sievietes Latvijā nevar vai negrib ieņemt vadošus amatus. Pieprasījums pēc sievietēm vadītājām arvien pieaug, tomēr kā novērojusi Ezera, Latvijā sievietēm pamatotu ambīciju līmenis (kad spējas sakrīt ar vēlmēm) varētu būt augstāks. Viņa nepiekrīt argumentam, ka, lai veicinātu lielāku sieviešu īpatsvaru vadošos amatos nekā šobrīd un pārstāvēto dzimumu līdzsvaru valdēs, sievietēm personāla atlases projektos vajadzētu piemērot saudzīgākus sasniegumu novērtēšanas kritērijus nekā vīriešiem. Vienlaikus gan viņa uzsver, ka sabiedrībā joprojām pastāv dažādi dzimumu orientēti aizspriedumi, starp tiem arī novērojums, ka uzņēmumos sievietes bieži tiek pieņemtas darbā un paaugstinātas vadošos amatos, balstoties uz iepriekšējiem sasniegumiem, kamēr vīrieši tiek pieņemti darbā un paaugstināti vadošos amatos, balstoties uz viņu nākotnes potenciālu. Turpmāk Ingas Ezeras viedokļa sleja par kādu aktuālu, ar vadītāju atlasi saistītu tematu būs atrodama "Delfi Bizness" katru mēnesi.

Un noslēgumā – ļoti praktisks ceļvedis, kā topošie investori var izmantot mākslīgo intelektu, lai izvērtētu savu portfeli. "Delfi Bizness" paspārnē jau trīs gadus tiek veidots raidījums "Nākotnes kapitāls", kura vadītāji dalās ar savu pieredzi, uzsākot un turpinot savas investoru gaitas, kā arī intervē finanšu tirgus ekspertus un uzņēmējus par to, kur un kā labāk ieguldīt. Šīs nedēļas raidījumā viens no vadītājiem, "Delfi" valdes priekšsēdētājs Konstantīns Kuzikovs parādīja, kā izmantojis ChatGPT, lai izvērtētu savu akciju portfeli un ko tajā vajadzētu pamainīt.

Nākamnedēļ mēs jums pastāstīsim par to, ko uzņēmēji sagaida no jaunās Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores, cik reāli Latvijai ir izpildīt mērķus, ko tā apņēmusies īstenot māju siltināšanā, kā arī pēc kādiem principiem bankas aprēķinās atbalstu, kāds pienākas kredītņēmējiem, un citas aktualitātes. Tikmēr – lai laba atpūta!

Andrejsalai piesaistītajam investoram biznesa 'draudzība' arī ar Lukašenko

Foto: DELFI kolāža

Pirms diviem gadiem rokasspiediens ar Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko. Šā gada janvārī – ar Rīgas mēru Vilni Ķirsi. Kopīgais šajās fotogrāfijās – investors Mohameds Ali Alabbars, kurš apspriež sadarbību un spiež roku pieminētajiem kungiem. Rīgā viņš apņēmies piesaistīt trīs miljardus eiro.

Lasīt vairāk

Inga Ezera: Vai sievietes Latvijā nevar vai negrib ieņemt vadošus amatus?

Foto: Publicitātes foto

Pieprasījums pēc lielāka sieviešu īpatsvara vadošos amatos pieaug. Vai tā ir ilgtspējas direktīvas un Eiropas Savienības kvotas ietekme, reāla pievienotā vērtība biznesam vai spiediens, kas radies darba tirgus vakuuma dēļ? Arvien biežāk, pārrunājot ar klientiem, kuri kandidāti ir spēcīgākie atlases projektos uz vadošiem amatiem, īpaši uz valsts kapitālsabiedrību valdes līmeņa amatiem Latvijā, nākas secināt – sieviešu šajos spēcīgāko kandidātu sarakstos ir maz vai nemaz.

Lasīt vairāk

Vai 'ChatGPT' var padarīt bagātu? Kā izmantot mākslīgo intelektu ieguldījumu veikšanai

Investēt gudri nozīmē ne tikai izvēlēties "labākās akcijas", bet arī regulāri izvērtēt, vai izvēlētās akcijas un citi instrumenti nes plānoto peļņu un darbojas, kā gaidīts. Gudram investoram jāzina ne tikai, kad paturēt akcijas, bet arī – kad tās pārdot. "Nākotnes kapitāla" vadītājs Konstantīns Kuzikovs stāsta, kā, izmantojot publiski pieejamo informāciju, "ChatGPT" un nedaudz laika, viņš izplānoja savu portfeli 2024. gadam.

Lasīt vairāk

Latviešiem piederošā interjera salonā Maskavā izvieto krievu propagandista izstādi

Foto: DELFI

"Paldies Andrejam Malahovam un Marinai Besonovai par neaizmirstamu vakaru!" liecina ieraksts pie bilžu galerijas, kas interjera salona "Krassky" Krievijas salona lapā publicēta "Facebook" pagājušā gada decembrī. Bildēs priecīgi, ar šampanieša glāzēm rokās redzami "Krassky" izveidotāji un īpašnieki latvieši Aigars Zelmenis un Edgars Zaduško.

Lasīt vairāk

'Delfi Bizness' pēta: cik Latvijas uzņēmumi maksā ražošanas darbiniekiem

Foto: Shutterstock

"Kinetics Nail Systems", "Forevers", "Madara Cosmetics", "Valmieras stikla šķiedra", "Stenders" un "HansaMatrix" – "Delfi Bizness" pēta, cik lielas algas un kādus labumus šie uzņēmumi ir gatavi nodrošināt vienkāršā darba darītājiem ražotnēs, un kādas prasības tiek izvirzītas kandidātiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!