Foto: REUTERS

Amerikāņu elektrisko auto ražotāja "Tesla" akcionāri nobalsojuši par līdz pat 56 miljardu dolāru lielas algas izmaksu Īlonam Maskam. Šis ir jau otrais balsojums par Maska algu, jo iepriekšējo nobloķēja tiesa, ziņo BBC. Tomēr nav teikts, ka arī šoreiz miljardieris ātri tiks pie naudas.

Ekscentriskā miljardiera Īlona Maska uzņēmums "Tesla", kura akcijas tiek tirgotas ASV biržā, ir uzskatāms par vienu no svarīgākajiem elektrisko auto celmlaužiem gan tehnoloģiju, gan popularitātes ziņā. Tā visa centrā ir bijis pats Masks.

Iespējams, tādēļ viņš uzskata, ka lielā summa, kuras gala ciparu noteiktu kompānijas akciju vērtība, viņam pienākas. Un akcionāru sapulcē jau otro reizi atbalstu tam arī ir paudis vairums uzņēmuma investoru, ziņo BBC.

Šī gada janvārī jau notika viens balsojums par līdz pat 56 miljardu lielās summas izmaksāšanu Maskam, bet tiesa Delavēras štatā lēma, ka uzņēmums tā nevar rīkoties, jo "Tesla" padome ir pārāk pietuvināta Maskam un process, kā summa izlemta, nav bijis gana skaidrs.

Nu otrā akcionāru balsojumā investori vēlreiz ir pauduši atbalstu izmaksai un arī lēmuši, ka kompānija savu centrālo mītni pārvieto no Delavēras uz Teksasu, kur tad attiecīgi tiesai būs vēlreiz jāvērtē Maska atalgojuma godīgums.

"Sasodīts, es jūs mīlu, puiši," Masks, apmierināts par balsojumu, teica akcionāru pūlim, kas bija sapulcējušies Teksasā uz uzņēmuma ikgadējo sapulci.

"Balsojums neko nemaina," sarunā ar BBC komentēja Metjū Šapiro, advokātu biroja "Obermayer Rebmann Maxwell & Hippel" vadošais partneris. "Tas tikai dod "Tesla" iespējas mēģināt izmantot balsojumu, lai turpmāk saņemtu labvēlīgāku (tiesas - red.) lēmumu," viņš piebilda.

"Šī lieta nav beigusies," izdevumam "Reuters" sacīja Braiens Kvins, Bostonas koledžas Juridiskās skolas profesors, skaidrojot, ka Delavēras tiesa rūpīgi pārbaudīs balsojumu un pieprasīs "Tesla" pierādīt, ka procesu nav piespiedis vai ietekmējis Masks.

Kompānijas valde lēmumu pamato ar faktu, ka uzņēmums aizvadītajos gados ir sasniedzis ambiciozus mērķus, tieši pateicoties Maska darbam. Uzņēmuma pārstāve Robina Denholma iepriekš sarunā ar CNBC teica, ka visi, izņemot "Tesla" līderi, ir saņēmuši atalgojumu par labajiem rezultātiem un ka šobrīd ir pienācis laiks atalgot Masku.

Lai gan šogad "Tesla" akciju vērtība pretēji citiem lielajiem tehnoloģiju uzņēmumiem ir kritusies, piecu gadu griezumā tā ir pieaugusi par vairāk nekā tūkstoš procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!