Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (10.06.-14.06.) notikumu apkopojumu.

"Nvidia" rokzvaigzne

Aizvadītajos gados neviena pasaules mēroga kompānija nav pieredzējusi tik strauju vērtības pieaugumu kā grafisko karšu ražotājs "Nvidia". Uzņēmums no salīdzinoši neliela nišas spēlētāja nepilnu divu gadu laikā kļuva par pasaules otro vērtīgāko kompāniju. Savukārt tā vadītājam gluži kā rokzvaigznei fani lūdz parakstīties uz krekliņiem vai automašīnām. Nu uzņēmums, pieredzot akciju cenas milzu kāpumu, sadalījis akcijas, paverot iespēju investoriem ieguldīt vēl un vēl.

Bet kas notiks tālāk, vai tuvojas "burbulis", ar kuru investorus jau ilgstoši biedē?

Uzzināt vairāk.

Bēgt vai ieguldīt?

Viens no klasiskajiem padomiem investoriem ir ieguldīt tad, kad iekārotajam aktīvam cena krīt. Pēc tādas loģikas Ķīnas finanšu tirgos esošie uzņēmumi ar katru dienu kļūst aizvien pievilcīgāki ieguldījumiem.

Daži eksperti, piemēram, plaši pazīstamais investors Rejs Dalio, saka, ka tā arī jādara, neskatoties uz to, ka nauda no Āzijas milža aizplūst vairāk nekā ieplūst. Kāda nākotne zīmējas, un vai šobrīd vērts ieguldīt pūķu zemē?

Uzzināt vairāk.

Pieklājīga alga

Amerikāņu elektrisko auto ražotāja "Tesla" akcionāri nobalsojuši par līdz pat 56 miljardu dolāru lielas algas izmaksu Īlonam Maskam. Šis ir jau otrais balsojums par Maska algu, jo iepriekšējo nobloķēja tiesa, ziņo BBC. Tomēr nav teikts, ka arī šoreiz miljardieris ātri tiks pie naudas.

Uzzināt vairāk.

Sievietes aktivizējas

Gadu desmitiem investora tēls masu kultūrā bija izteikti saistīts ar vīriešu pasauli. Bet kā ir realitātē – vai sievietes investē, un vai viņas ir prasmīgas investores? Īsā atbilde pēc ieskatīšanās datos ir – jā, sievietes investē, dara to arvien aktīvāk un izvēlas pārdomātas, uz nākotni vērstas stratēģijas. Tā ir būtiska tendence, kas ir svarīga gan pašu cilvēku, gan visas sabiedrības nākotnes labklājībai. "Swedbank" klientu dati rāda, ka sieviešu-investoru skaits pēdējo 3 gadu laikā ir audzis par 24%. Visstraujāk audzis tieši jauno sieviešu-investoru skaits – vecuma grupā no 18-21 dubultojies, no 21-25 tas pieaudzis par 36%, raksta "Swedbank" Privātpersonu pārvaldes vadītāja Karīna Kulberga.

Uzzināt vairāk.

Īsās ziņas no tirgiem

  • Eiropas prieki īsi. Lai gan pāgajušajā nedēļā Eiropas akciju tirgi dzīroja, jo beidzot tika samazinātas procentu likmes, šonedēļ jau visi bija mazliet piesardzīgi. Bažas izraisīja Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti, kas iezīmēja, ka šajā sasaukumā būs vairāk labējo un eiroskeptisko politiķu. Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien kritās par 0,6% līdz 8163,67 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 saruka par 2,0% līdz 7708,02 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX samazinājās par 2,0% līdz 18 265,68 punktiem.

  • ASV atkal aug. ASV akciju indeksi jau atkal šonedēļ sasniedza jaunus rekordus. Volstrītas indeksi "S&P 500" un "Nasdaq Composite" noslēdza tirdzniecības sesiju ceturtdien ar jauniem rekordiem pēc tam, kad ražotāju cenu kāpums ASV maijā palēninājās līdz 2,2%, savukārt indekss "Dow Jones Industrial Average" kritās.

  • Sankcijas pret Maskavas biržu. Gan ASV, gan britu valdība šonedēļ piemēroja jaunas sankcijas karu Ukrainā uzsākušajai Krievijai. "Saistībā ar to, ka ASV ir ieviesušas ierobežojošus pasākumus (..), biržās tirdzniecība un norēķini par piegādājamiem instrumentiem ASV dolāros un eiro ir apturēti," trešdien paziņoja Krievijas centrālā banka. "Reuters" skaidro, ka krievu bankas, uzņēmumi un investori vairs nevarēs tirgoties ar šīm valūtām, izmantojot centrālo Maskavas biržu, kas piedāvā priekšrocības likviditātes un pārraudzības ziņā. Tas faktiski nozīmē, ka rubļa kursu pret citām valūtām varēs noteikt pakalpojumu sniedzēji. Proti, Maskavas birža bija tā, kas līdz šim noteica rubļa kursu, bet nu to principā varēs regulēt pakalpojumu sniedzēji un spekulanti.

  • Tarifi pret Ķīnu. Eiropas Komisija (EK) trešdien brīdinājusi, ka pēc izmeklēšanas saistībā ar negodīgām subsīdijām Ķīnā ražotiem elektriskajiem automobiļiem, no nākamā mēneša tā piemēros augstākas importa nodevas. Šo nodevu apjoms varētu sasniegt pat 38%, salīdzinot ar pašreizējiem 10%.

  • Kriptoparadīze? Saeima trešdien pieņēma grozījumus Kriptoaktīvu pakalpojumu likumā, kā arī saistītus grozījumus vēl septiņos likumos, kuru mērķis ir noteikt regulējumu kriptoaktīvu tirgus darbībai, lai veicinātu šīs jomas attīstību Latvijā. Kā informēja Saeimas Preses dienestā, likums nepieciešams, lai, pārņemot Eiropas Savienības prasības, noteiktu tiesisku ietvaru kriptoaktīvu tirgus darbībai Latvijā. Jaunais likums attieksies uz personām, kas iesaistītas kriptoaktīvu emitēšanā, publiskā piedāvāšanā un pielaišanā tirdzniecībai vai sniedz kriptoaktīvu pakalpojumus, tādējādi veicinot šīs jomas attīstību Latvijā.

  • Pesimisms. Latvijā 27% iedzīvotāju sagaida, ka viņu finansiālā situācija nākamo 12 mēnešu laikā pasliktināsies, ziņo "Citadele". Vienlaikus 18% sagaida finansiālās situācijas uzlabošanos, bet 33% iedzīvotāju sagaida, ka viņu finansiālā situācija nākamo 12 mēnešu laikā saglabāsies nemainīga. Savukārt Lietuvā nemainīgu finansiālo situāciju turpmākā gada laikā prognozē 39% respondentu, tās uzlabošanos sagaida 19%, bet pasliktināšanos - 16%. Bet ziemeļu kaimiņi igauņi stabilu finansiālo situāciju prognozē 22% gadījumu, tās uzlabošanos - 14%, bet pasliktināšanos - 41%.

Cenu svārstības

Lai VID neelpo pakausī

Akcijas, obligācijas, aizdevumi un kriptovalūtas. Tie visi ir finanšu instrumenti, bet Valsts ieņēmumu dienesta (VID) acīs katrs no tiem ir mazliet citādāks. Tātad attiecīgi arī investoram, kas izvēlas tos izmantot, jāņem vērā, ka nodokļu nomaksa var atšķirties. Šīs nianses raidījumā "Nākotnes kapitāls" skaidro VID inspektores.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs arī iegulda Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +12,23%

  • Raivis Vilūns: +21,58%

  • "SEB Roboinvestors": +20,67%

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!