Foto: EPA/LETA

Divkāršo naudu. Trīskāršo naudu. Pelni miljonus. Krāpnieku shēmas un vilinājumi ir uz katra stūra, bet tikai dažiem blēžiem izdodas kļūt par finanšu pasaules leģendām. Viens no tādiem, nenoliedzami, ir amerikāņu finansists Bērnijs Medofs, kura piramīdas shēma neilgi pirms sabrukuma bija 65 miljardus ASV dolāru vērta.

Pirmās rakstītās liecības par krāpniecību nāk jau no Senās Grieķijas. Savukārt klasiskās piramīdas pamatā ir princips "aplaupi Pēteri, lai atdotu Paulam", kas atrodams jau viduslaiku tekstos.

Proti, ideja ir vienkārša – krāpnieks sola ieguldītāju naudu dubultot. Savu solījumu viņš tur, aizņemoties naudu no vairākiem citiem cilvēkiem, kuriem arī apsola naudu dubultot. Aizņemto naudu ar solītajiem procentiem viņš atdod pirmajam, kurš tad, peļņas apreibināts, iegulda atkal vai reklamē pasākumu citiem. Tādējādi piramīda turpina augt, un, kamēr tā piesaista aizvien vairāk cilvēku, shēma strādā un paši pirmie, kas iegulda, pamanās pat nopelnīt. Taču, ja uzticība ļogās un cilvēki sāk izņemt naudu no piramīdas, sistēma sabrūk kā kāršu namiņš.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!