Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Grafisko karšu ražotājs "Nvidia", kura akciju cena un ieņēmumi pēdējo pāris gadu laikā sasnieguši galvu reibinošus augstumus, varētu būt pirmā kompānija pasaulē, kuras vērtība pārsniedz desmit triljonus ASV dolāru, min daži analītiķi. Vienlaikus daudzi spriež, ka nu jau tuvojas uzblīdušā tehnoloģiju sektora noplakums.

"Nvidia" izpilddirektors Džensens Huangs ir paziņojis, ka viņa uzņēmums atrodas jaunas "industriālās revolūcijas" centrā. Un viņam, visticamāk, ir taisnība. Lieliskā sakritība, ka videospēlēm un grafiskajai apstrādei (piemēram, filmu vai 3D rasējumu gatavošanai) paredzētā "Nvidia" produkcija ir izmantojama arī mākslīgā intelekta (MI) sistēmu darbināšanai, kompāniju jūnijā uz īsu brīdi padarīja par pasaulē vērtīgāko biržas uzņēmumu. Kādreizējais nišas produktu veidotājs apsteidza visā pasaulē atpazīstamos tehnoloģiju milžus "Microsoft" un "Apple".

Vienlaikus jau apmēram gadu piesardzīgākie investīciju tirgus vērotāji brīdina, ka tehnoloģiju kompāniju vērtības straujais kāpums kaut kad beigsies un ka šīs beigas var sāpīgi "iesist" investoriem, kas bez mitas turpina ieguldīt savu naudu tā sauktajā lieliskajā septītniekā, proti, uzņēmumos "Nvidia", "Apple", "Microsoft", "Amazon", "Alphabet", "Meta" un "Tesla".

Tikmēr daži saka, ka pat tad, ja burbulis plīsīs, "Nvidia" viss būs labi.

Burbulis?

Par to, vai šobrīd finanšu tirgū, sevišķi ASV tehnoloģiju sektorā, valda burbulis, analītiķi strīdas gan praktiskā, gan teorētiskā ziņā. Daudzi iebilst tam, ka šo dažu uzņēmumu lielais vērtības pieaugums tiek saukts par burbuli. Citi norāda, ka MI tehnoloģiju sniegtā pienesuma potenciāls ir reāls un attiecīgi kompāniju vērtības pieaugums ir loģisks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!