Foto: Pexels

Lai gan Latvijā situācija ir mazliet labāka nekā Baltijā, biržā kotētajos uzņēmumos gan valdēs, gan padomēs par dzimumu vienlīdzību pagaidām runāt nevar, liecina "Nasdaq Rīga" apkopotie dati. Diviem no biržas dalībniekiem būs jāveic izmaiņas, ko pieprasa jaunā Eiropas direktīva.

Dzimumu līdztiesības un vienlīdzīga atalgojuma jautājums tiek skatīts un risināts gan lokālā, gan globālā līmenī. Eiropas Savienībā 2022. gadā tika pieņemta direktīva "par dzimumu līdzsvara uzlabošanu biržā kotētu uzņēmumu direktoru vidū un saistītiem pasākumiem".

Kā skaidrots direktīvas pavadošajā dokumentā, tās mērķis ir panākt, ka līdz 2026. gada 30. jūnijam direktīvai atbilstošie uzņēmumi sasniegtu vienu no diviem nosacījumiem:

  • sievietes ieņem vismaz 40% no valdes locekļu amatiem bez izpildpilnvarām;

  • sievietes ieņem vismaz 33% no visiem direktoru amatiem neatkarīgi no tā, vai tie ir ar izpildpilnvarām vai bez izpildpilnvarām.

Šie noteikumi ir piemērojami no 2024. gada 28. decembra, bet mērķu sasniegšanai atvēlēti divi gadi. Attiecīgi jau šogad biržas uzņēmumiem būs jāsāk izvērtēt un domāt, vai to valdēs un padomēs ir gana plaši pārstāvētas sievietes.

Labāk nekā Baltijā

Kā liecina "Nasdaq Rīga" apkopotie dati, situācija Latvijā ar biržas emitentiem ir mazliet labāka nekā Baltijas valstīs vidēji.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!