Foto: Pexels

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu lasītājiem ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (22.07.–26.07.) notikumu apkopojumu.

"Nvidia" spēcīgā pozīcija

Grafisko karšu ražotājs "Nvidia", kura akciju cena un ieņēmumi pēdējo pāris gadu laikā sasnieguši galvu reibinošus augstumus, varētu būt pirmā kompānija pasaulē, kuras vērtība pārsniedz desmit triljonus ASV dolāru, min daži analītiķi. Vienlaikus eksperti norāda, ka uzņēmums ir tirgum tik svarīgs, ka spēs nopelnīt arī, ja mākslīgais intelekts nekļūs par tādu revolūciju, kā daudzi uzskata.

Uzzināt vairāk.

Izpārdod tehnoloģijas

Investoriem radies jautājums, vai milzīgie ieguldījumi mākslīgā intelekta (MI) tehnoloģijās atmaksāsies. Trešdienas tirdzniecības sesijā ieguldītāji izrādīja neapmierinātību ar nozares solījumiem un sāka pārdot sev piederošās tirgus līderu akcijas, izraisot "Nasdaq 100" indeksa vērtības kritumu par vienu triljonu ASV dolāru.

Uzzināt vairāk.

"Nokar" pusi pasaules

Kiberdrošības uzņēmuma "CrowdStrike" neveiksme, kas paralizēja daudzu uzņēmumu darbību visā pasaulē, varētu būt izmaksājusi vismaz miljardu ASV dolāru. Kamēr juristi domā, kam izrakstīt rēķinu, kiberdrošības eksperti pauž bažas par IT sistēmu ievainojamību, bet finanšu tirgi izvērtē, ko darīt ar kompānijas akcijām. Daži saka, ka ir labs brīdis tās pirkt.

Uzzināt vairāk.

Īsās ziņas no tirgiem

  • Akciju cenas krītas. Lai gan investoru noskaņojumu īslaicīgi šonedēļ uzlaboja ASV iekšzemes kopprodukta jaunākie dati, kas rādīja, ka šogad otrajā ceturksnī tas salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 2,8%, akciju indeksu cenas amerikāņu un Eiropas tirgos pārsvarā kritās. Volstrītas indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien nedaudz pieauga, bet indeksi "S&P500" un "Nasdaq Composite" kritās. Londonas biržas indekss pieauga par 0,4%, bet Parīzes, Frankfurtes un Milānas biržas indeksi saruka.

  • Bagātie paliek bagātāki. Pasaules turīgāko 1% iedzīvotāju bagātība pēdējās desmitgades laikā palielinājusies par kopumā 42 triljoniem ASV dolāru, ceturtdien paziņoja starptautiskā humānās palīdzības organizācija "Oxfam" pirms Brazīlijā gaidāmā G20 valstu samita, kurā plānots diskutēt par nodokļu piemērošanu bagātākajiem pasaules iedzīvotājiem.

  • Peļņa ir. Interneta tehnoloģiju kompānijas "Google" mātes uzņēmums "Alphabet" šogad otrajā ceturksnī strādājis ar 23,6 miljardu ASV dolāru peļņu, kas ir par 29% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, liecina kompānijas pārskats. Peļņas kāpumu galvenokārt veicinājuši reklāmas ienākumi. Tomēr investoriem tas šķita par maz, un nedēļas laikā uzņēmuma akciju vērtība kritusies par 6%.

  • Sarukums. ASV elektroautomobiļu ražošanas uzņēmums "Tesla" šogad otrajā ceturksnī strādājis ar 1,5 miljardu dolāru peļņu, kas ir par 45% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada, teikts otrdien publiskotajā autoražotāja paziņojumā. Tikmēr autoražotāja ieņēmumi ceturksnī pieauguši par 2% līdz 25,5 miljardiem dolāru. Nedēļas laikā uzņēmuma akcijas sarukušas vērtībā par vairāk nekā 11%.

  • Pieaugums. ASV autobūves koncerns "General Motors" (GM) šī gada otrajā ceturksnī strādāja ar 2,9 miljardu dolāru tīro peļņu, kas ir par 14% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, teikts uzņēmuma publiskotajā paziņojumā.

  • "Revolut" licence. Lietuvā reģistrētā banka "Revolut Bank", kas sniedz pakalpojumus Eiropas ekonomiskajā zonā, ceturtdien paziņoja, ka saņēmusi bankas licenci Lielbritānijā. Tā ļaus papildināt piedāvāto pakalpojumu klāstu arī britu salās. "Revolut Bank", kas šīs licences iegūšanu gaidījusi vairāk nekā trīs gadus, Lielbritānijā ir vairāk nekā deviņi miljoni klientu, kas veido aptuveni piektdaļu no kopējā klientu skaita pasaulē. Lasiet vairāk: "Revolut" varēs spert pamatīgu soli attīstībā

  • Interese par "airBaltic". Šonedēļ tika paziņots, ka par "airBaltic" akcijām interesi pirms potenciālā IPO izrādījis kāds stratēģiskais investors, kura vārdu gan vēl neatklāj. Pēc satiksmes ministra Kaspara Briškena (P) teiktā, tās ir labas ziņas, jo investors varētu iesaistīties "airBaltic" kapitālā mazākuma paketē, bet pēc tam attiecīgi kopīgi varētu virzīties uz akciju piedāvāšanu biržā. Lasiet vairāk:

  • Būs obligācijas. Nebanku kreditētāja "DelfinGroup" akcionāru sapulcē šonedēļ lemts par uzņēmuma valdes pilnvarošanu organizēt publisku obligāciju emisiju līdz 15 miljoniem eiro Latvijā, Igaunijā un Lietuvā. Obligācijas plānots piedāvāt gan mazajiem jeb privātajiem ("retail"), gan institucionālajiem investoriem.

  • Atļauj. Latvijas Bankas uzraudzības komiteja ir pieņēmusi lēmumu atļaut akciju sabiedrībai "Latvijas Gāze" izteikt akciju atpirkšanas piedāvājumu. Akcijas izpērk tagadējā uzņēmuma valde. Vienas akcijas cena 3,35 eiro. Daži investori ar minēto cenu gan nav apmierināti, kamēr eksperts Andrejs Martinovs uzskata, ka cena ir adekvāta. Vairāk par to šeit: Vai "Latvijas Gāzes" akcijas no cilvēkiem atpirks par centiem?

Cenu svārstības

No "Nākotnes kapitāla" arhīviem: Digitālo bilžu NFT tirgus varbūt ir panīcis, bet tas ir uz labu

Lai gan digitālo bilžu un video NFT tirgus vismaz daļēji ir pieklusis, tas nebūt nav tik slikti, jo paver durvis nākamajai, nu jau lietderīgākai NFT paaudzei – sertifikātiem, kas apliecina luksusa preču īstumu, un veidiem, kā pārdot un aizdot zīmolus. Par to un digitālo ieguldījumu nākotni "Delfi" raidījumā "Nākotnes kapitāls" stāstīja uzņēmēja un lektore Janīna Vinklere.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs arī iegulda Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +10,21%;

  • Raivis Vilūns: +21,47%;

  • "SEB Roboinvestors": +18,47%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!