Foto: LETA

Eiropas Savienības sankcijām pakļautā miljardiera Pjotra Avena īpašumu pārvaldnieks ir piekritis, ka tiek konfiscēti vairāk nekā 750 000 sterliņu mārciņu (aptuveni 870 000 eiro), lai izbeigtu gandrīz divus gadus ilgušo Lielbritānijas policijas izmeklēšanu par sankciju apiešanu, informē "Bloomberg".

Tas attiecas arī uz tūkstošiem mārciņu skaidrā naudā, kas konfiscēti Avena savrupmājā ārpus Londonas, Londonas tiesā paziņojusi Nacionālās noziedzības aģentūras (NCA) advokāte Annabela Darlova.

NCA uzskata, ka Avens ir "prokremlisks oligarhs", kas savu bagātību ieguvis padomju režīma pēdējās dienās, raksta medijs. Viņa advokāti šo apsūdzību ir nolieguši.

Miljardieris arī cenšas panākt, lai tiktu atceltas Apvienotās Karalistes sankcijas pret viņu. Avena personiskie uzskati nostāda viņu "opozīcijā pašreizējam [Vladimira Putina] režīmam", Vestminsteras miertiesā sacījis viņa advokāts Hugo Kīts.

Saskaņā ar tiesas rīkojumu nauda, kas atradās "HSBC Holdings Plc" un "Monzo Bank Ltd." kontos, tika konfiscēta, jo Avena sieva un viņa īpašumu komanda atzina, ka šie līdzekļi ir vai nu "atgūstams īpašums, vai arī tie bija paredzēti izmantošanai pretlikumīgās darbībās".

Avenam pašam nav konta Apvienotās Karalistes bankā, bet bija aizdomas, ka viņš izmantoja sievas un īpašumu pārvaldības uzņēmumu kontus kā personīgo "krājkasīti", lai finansētu savu dzīvesveidu, iepriekš paziņoja NCA juristi.

Izmeklēšanā galvenā uzmanība tika pievērsta aptuveni 3,7 miljoniem sterliņu mārciņu, kas tika novirzīti uz Apvienoto Karalisti no Austrijas tieši pirms Eiropas mēroga sankciju ieviešanas.

Saskaņā ar tiesas rīkojumu NCA iepriekš pieprasīja, lai Avenam tiktu konfiscēti līdz pat 1,2 miljoniem sterliņu mārciņu.

"NCA pirmā veiksmīgā līdzekļu konfiskācija, kas ir rezultāts izmeklēšanai par iespējamu sankciju apiešanu, ir nozīmīgs pagrieziena punkts, kam vajadzētu veicināt lielākas ambīcijas turpmākajos sankciju izpildes pasākumos," paziņojumā norādījis "Spotlight on Corruption" vecākais padomnieks Džeimss Boltons-Džonss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!