Foto: AP/Scanpix/LETA

Šī gada pavasarī Japānas akciju tirgus pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem sasniedza jaunu vērtības rekordu. Daudzi cerēja, ka šādi arī viss turpināsies un Japānas vērtspapīru tirgus atkal kļūs par vienu no svarīgākajiem pasaulē, tomēr vasarā tas sabremzējies vājās jenas dēļ. Centrālā banka nupat ir pacēlusi procentu likmes otro reizi kopš 2007. gada, kas, iespējams, var nedaudz stiprināt valūtu un uzlabot situāciju.

Japāna ir citā pasaulē," izdevumam "The New York Times" sacīja Kejs Okamura, investīciju kompānijas "Neuberger Berman" portfeļa pārvaldnieks Japānā, salīdzinot notiekošo pasaules trešajā lielākajā ekonomikā ar ASV un Eiropu. Kamēr amerikāņi un eiropieši cēla procentu likmes pērn, lai apturētu inflāciju, bet šogad ES jau sākusi tās samazināt, tikmēr Japānas Banka šogad martā pacēla aizņemšanās likmes pirmo reizi kopš 2007. gada.

Pavasarī Japānas Banka procentu likmi pacēla līdz 0,1%, bet jūlija izskaņā nolēma to vēlreiz pacelt līdz 0,25%, lai stiprinātu jenas vērtību pret dolāru un eiro, tādējādi cenšoties padarīt patērētājiem lētākas importa preces un elektroenerģiju.

Pagājušajā nedēļā Japānas valdošās partijas pārstāvis Tošimitsu Motegi sacīja, ka Japānas Bankai ir jābūt gatavai pakāpeniski paaugstināt procentu likmes. "Pārmērīgs jenas vērtības kritums ir nepārprotami negatīvs Japānas ekonomikai," viņš sacīja izdevumam "Nikkei".

Kaitē akcijām

Lai gan sākotnēji ārvalstu investori nesmādēja jenas vērtības krišanos, un tā deva vēl vienu papildu iemeslu, kāpēc ieguldīt Japānas akciju tirgos, šobrīd, kā raksta "Bloomberg", tā jau kaitē.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!