Foto: Shutterstock

Finanšu pasaule ik dienu piedzīvo kāpumus un kritumus. Lai sniegtu ieskatu, kas notiek akciju tirgos, "Delfi Bizness" piedāvā nedēļas (29.07.-02.08.) notikumu apkopojumu.

Doba piramīda?

Nesen atklājies, ka Igaunijā zināmā finansista, šahista un bijušā "Air Estonia" valdes priekšsēdētāja Oleva Šulca ieguldījumu kompānijas kontos miljonu eiro vietā ir vien trīsdesmit tūkstoši. Tas nācis gaismā, kad uzņēmums paziņojis par bankrotu. Kur nauda palikusi, pagaidām gan nav skaidrs. Iepriekš  Šulcs mediju uzmanībā nokļuvis saistībā ar kādu Austrijas villu, kas, kā pērn izpētīja mediji, pastarpināti pieder Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam vai viņa ģimenei.

Uzzināt vairāk.

Japāna bremzē

Šī gada pavasarī Japānas akciju tirgus pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem sasniedza jaunu vērtības rekordu. Daudzi cerēja, ka šādi arī viss turpināsies un Japānas vērtspapīru tirgus atkal kļūs par vienu no svarīgākajiem pasaulē, tomēr vasarā tas sabremzējies vājās jenas dēļ. Centrālā banka nupat ir pacēlusi procentu likmes otro reizi kopš 2007. gada, kas, iespējams, var nedaudz stiprināt valūtu un uzlabot situāciju.

Uzzināt vairāk.

Tramps mīl kripto

Kriptovalūtām uzradušies negaidīti fani. ASV Republikāniskā partija, kas vismaz tradicionāli ir bijusi konservatīvāka un rezervētāka gan sociālpolitiskajos, gan ekonomiskajos jautājumos, vismaz dažos savos atzaros ir sākusi novērtēt kriptovalūtu iespējas. Mediji vēsta, ka Donalda Trampa vēlēšanu kampaņa saņēmusi ievērojamu daudzumu ziedojumu tieši kriptovalūtās, bet kāda Vaiomingas senatore piedāvā valstij uzglabāt daļu savas bagātības kriptovalūtās.

Uzzināt vairāk.

Nemierīgs, bet ienesīgs

Pateicoties "Ethereum" ETF tirdzniecības uzsākšanai ASV, bankrotējušās kriptovalūtu platformas "Mt. Gox" līdzekļu atgriešanai un ar ASV prezidenta vēlēšanām saistītajiem notikumiem, jūlijs kripto aktīviem izvērtās par ļoti nemierīgu mēnesi, atskatoties uz kriptovalūtu tirgus notikumiem, raksta Polina Brotjē, "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā.

Uzzināt vairāk.

Īsās ziņas no tirgiem

  • Atkal kritumi. ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" ceturtdien kritās par 1,2% līdz 40 347,97 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 1,4% līdz 5446,68 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" samazinājās par 2,3% līdz 17 194,15 punktiem. "Tirgus, iespējams, sāk baidīties, ka ekonomika palēninās līdz punktam, kur mēs varētu sagaidīt recesiju astoņu līdz 12 mēnešu laikā no šī brīža," sacīja "Spartan Capital" analītiķis Pīters Kardilo.

  • Spītīgi turas. ASV Federālās rezervju sistēmas (FRS) Atvērtā tirgus komiteja trešdien jau astoto sanāksmi pēc kārtas nolēma nemainīt bāzes procentlikmi. Pēc komitejas kārtējās divu dienu sēdes tika paziņots, ka bāzes procentlikmes mērķrādītājs tiek saglabāts 5,25-5,5% līmenī. Tas ir augstākais bāzes procentlikmes līmenis ASV kopš 2001. gada. Komiteja konstatē, ka pēdējos mēnešos bijis vērojams zināms tālāks progress, lai sasniegtu ilgtermiņa inflācijas mērķi - divus procentus gadā, tomēr norāda, ka procentlikme nebūtu jāsamazina, kamēr komiteja nav guvusi lielāku pārliecību, ka inflācija ilgtspējīgi virzās uz noteikto mērķi.

  • Milži pelna. Amerikāņu lielo tehnoloģiju kompāniju pārskati liecina, ka uzņēmumiem ir veicies ļoti labi. Interneta tirdzniecības uzņēmums "Amazon" šogad otrajā ceturksnī strādājis ar 13,5 miljardu dolāru peļņu, tai dubultojoties salīdzinājumā ar 6,7 miljardiem dolāru attiecīgajā laika periodā pirms gada. Savukārt "Apple" fiskālā gada trešajā ceturksnī, kas noslēdzās jūnijā, strādāja ar 21,45 miljardu dolāru peļņu, un tas ir par 8% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada. Arī "Facebook" mātesuzņēmums "Meta" šī gada otrajā ceturksnī strādāja ar 13,5 miljardu dolāru peļņu, kas ir par 73% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pirms gada.

  • Atlaiž. Biržā tirgotais ASV mikroshēmu ražotājs "Intel Corp." šonedēļ paziņoja, ka likvidēs vairāk nekā 15% darbavietu, tādējādi cenšoties samazināt izdevumus par aptuveni 20 miljardiem dolāru.

  • Nodarbina naudu. Latvijā Z paaudze (18-27 gadi) savos ieguldījumos vairāk sliecas izvēlēties riskantākus finanšu instrumentus – akcijas vai kriptovalūtu, liecina "SEB bankas" veiktā aptauja. Vecākās paaudzes pārstāvji biežāk izvēlas ieguldīt pensiju trešajā līmenī vai dzīvības apdrošināšanā, kā arī nekustamajā īpašumā. Gandrīz puse jeb 47% Z paaudzes respondentu aptaujā atbildēja, ka iegulda, jo vēlas "nodarbināt" brīvu naudu, vēl 26% norāda, ka šādi mēģina pasargāt naudu no inflācijas. Y paaudzes (28-43 gadi) pārstāvji biežāk nekā citi norāda, ka, ieguldot naudu, domā par kapitālu savu bērnu patstāvīgas dzīves uzsākšanai, kā arī par dzīvošanu no pasīvajiem ienākumiem. Savukārt X paaudzes (44-59 gadi) pārstāvji daudz biežāk nekā citi (64%) norādīja, ka ar investīcijām cenšas uzkrāt papildu līdzekļus pensijai.

  • Uzlabojas situācija. Lietuvas apģērbu mazumtirgotāja "Apranga" apgrozījums šogad jūlijā bija 30,2 miljoni eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN), jeb par 9,9% lielāks nekā pagājušā gada septītajā mēnesī, teikts kompānijas paziņojumā Viļņas biržai.

  • Nauda ripo. Lietuvas bankas "Šiauliu bankas" grupas neauditētā peļņa pirmajā pusgadā bija 43 miljoni eiro jeb par 4% lielāka nekā janvārī-jūnijā pērn, banka pirmdien informēja Viļņas biržu. Grupas tīrie procentu ieņēmumi gada pirmajos sešos mēnešos sasniedza 80,6 miljonus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā pirms gada. Tikmēr komisijas maksas ieņēmumi gada salīdzinājumā pieauga par 41% līdz 13,7 miljoniem eiro.

Cenu svārstības

No "Nākotnes kapitāla" arhīviem: P2P drošāk par akcijām un ērtāk par obligācijām. Investors dalās ar padomiem.

Ja agrāk kopfinansējuma platformas (P2P) līdzi nesa virkni dažādu risku, tad kopš šim sektoram tiek izsniegtas licences, to pat, ja salīdzina ar akcijām, var uzskatīt par drošāku ieguldījumu, saka nozares eksperts un videospēļu finansēšanas servisa "Triple Dragon" pārstāvis Jozua Laudams.

"Nākotnes kapitāla" portfeļi

2021. gadā raidījuma "Nākotnes kapitāls" vadītājs Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Viņš iegulda "S&P 500" indeksā iekļautajās akcijās, proti, lielos, miljardiem dolāru vērtos ASV uzņēmumos. Kuzikovs arī iegulda Latvijas valsts krājobligācijās. Savukārt viņa kolēģis Raivis Vilūns investē kriptovalūtās, Baltijas biržā tirgotajos uzņēmumos un kopfinansējuma platformās. Investoriem pievienojies arī "robots" – "SEB" automatizētais rīks, kas iegulda naudu biržās tirgotajos fondos (ETF). Šādi pagājušajā nedēļā veicās visiem trim portfeļiem:

  • Konstantīns Kuzikovs: +10,53%;

  • Raivis Vilūns: +21,52%;

  • "SEB Roboinvestors": +19,6%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!