Foto: Privātais arhīvs

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" koncerna zaudējumi saistībā ar investīcijām "Indexo bankas" izveidē šogad pirmajos sešos mēnešos bija 1,956 miljonu eiro apmērā, kas ir par 36,2% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina biržai "Nasadq Riga" iesniegtais kompānijas finanšu pārskats.

Kompānijā atzīmē, ka "Indexo" koncerna pensiju pārvaldības bizness šogad pirmajā pusgadā sasniedza normalizēto peļņu 1,55 miljonu eiro apmērā pirms klientu piesaistes izmaksām un 536 600 eiro peļņu pēc klientu piesaistes ieguldījumiem, bet neiekļaujot ar banku saistītās izmaksas. Pensiju biznesa tīrais rezultāts šogad pirmajā pusgadā bija 154 600 eiro.

Pēc kompānijas pārstāvju minētā, "Indexo banka" strādāja ar zaudējumiem nozīmīgu informācijas tehnoloģiju (IT) investīciju dēļ pirms darbības sākšanas, kas paredzēta šogad 28. augustā. 2024. gada pirmajā pusgadā "Indexo banka" cieta zaudējumus 2,111 miljonu eiro apmērā.

Tāpat kompānijā norāda, ka 2024. gada jūnija beigās kompānijai bija 134 700 klientu, kas ir par 19% vairāk nekā pagājušā gada jūnija beigās, bet pārvaldībā esošo aktīvu apmērs attiecīgajā periodā pieaudzis par 53% - līdz 1,15 miljardiem eiro. Savukārt salīdzinājumā ar šā gada sākumu "Indexo" pensiju otrā līmeņa klientu skaits palielinājies par 6% jeb 7567, kamēr aktīvi pārvaldībā pieauguši par 25% jeb 233 miljoniem eiro.

Pārvaldībā esošo aktīvu pieauguma dēļ "Indexo" ieņēmumi pēdējo 12 mēnešu laikā ir pieauguši par 45%, sasniedzot 2,02 miljonus eiro.

Savukārt pensiju trešā līmeņa aktīvi šogad jūnija beigās veidoja 2,6% no kopējiem "Indexo" pārvaldītajiem aktīviem. Pēdējo 12 mēnešu laikā pensiju trešā līmeņa klientu skaits pieaudzis par 33% jeb 3700, kamēr pārvaldībā esošie aktīvi palielinājušies par 92% - no 15,1 miljona eiro līdz 29 miljoniem eiro.

"Indexo bankas" valdes priekšsēdētājs un viens no dibinātājiem Valdis Siksnis norāda, ka banka darbību sāks ar pakalpojumiem privātpersonām, bet laika gaitā pieejamo produktu piedāvājums pakāpeniski tiks paplašināts, tostarp sešus līdz deviņus mēnešus pēc bankas darbības sākšanas plānots sākt arī mazo un vidējo uzņēmumu un juridisko personu apkalpošanu.

"Mūsu mērķis ir radīt nopietnu konkurentu banku tirgū pilnīgi visos būtiskajos finanšu pakalpojumos, it sevišķi kreditēšanā," piebilst Siksnis.

Jau vēstīts, ka Eiropas Centrālā banka šogad 15. maijā izsniedza licenci "Indexo bankai" kredītiestādes darbībai.

"Indexo banka" plāno fokusēties uz ikdienas banku pakalpojumu sniegšanu, maksājumu karšu izsniegšanu, kreditēšanu un noguldījumu pieņemšanu. "Indexo bankas" pakalpojumi sākotnēji tiks piedāvāti privātpersonām, bet pakalpojumi uzņēmumiem tiks ieviesti nedaudz vēlāk - sešu līdz deviņu mēnešu laikā pēc darbības sākšanas.

Bankas centrālais birojs atradīsies biroju kompleksā "Verde" Rīgā.

"Indexo" koncerna auditētie zaudējumi pagājušajā gadā bija 2,898 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,3 reizes vairāk nekā 2022. gadā.

"Indexo" lielākie akcionāri ir Henrikam Karmo piederošā SIA "Perfect Match" ar 8,93%, Siksnim piederošā SIA "VSCAP" ar 6,69%, Igaunijas uzņēmums "Barolo Finants", kura īpašnieks ir Indreks Gusevs, ar 5,64%, Igaunijas uzņēmums "Saggis", kura īpašnieks ir Sandu Hubans, ar 5,64%, SIA "IN Finance", kuras kontrolējošā persona ir Jekaterina Ņikuļina, ar 5,95%, kā arī Mārcis Martinsons ar 5,98% "Indexo" akciju. Pārējo akcionāru īpašumā ir mazāk nekā 5% akciju.

"Indexo" izveidota 2017. gadā. "Indexo" akcijas ir iekļautas "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!