Foto: Shutterstock

Zviedrijas lielākajām bankām ir ekspozīcija uz nekustamā īpašuma kompānijām ar lieliem parādiem, tādēļ tās rada risku valsts finanšu sistēmai, teikts centrālās bankas šomēnes notikušās politikas sanāksmes publiskotajā protokolā.

Nekustamā īpašuma riski galvenokārt ir operacionāli, piemēram, paaugstināts un joprojām augošs neizīrēto telpu īpatsvars biroju segmentā, kā arī augsts bankrotu līmenis īstermiņā, norādījis centrālās bankas Finanšu stabilitātes nodaļas vadītājs Olofs Sandstets.

"Tas nozīmē, ka joprojām pastāv risks, ka banku aizdevumu zaudējumi var palielināties," sacījis Standstets. Tomēr viņš konstatējis, ka finansēšanas nosacījumi ir uzlabojušies, jo vairāk nekustamā īpašuma kompāniju emitē obligācijas.

Tādi uzņēmumi kā "Heimstaden Bostad" un "Samhallsbyggnadsbolaget i Norden" pagājušajā gadā, kad strauji pieauga aizņemšanās izmaksas, bet nekustamā īpašuma vērtība samazinājās, nebija gatavi šādai situācijai. Tas apgrūtināja šo kompāniju biznesa modeļu īstenošanu, jo iepriekš tās bija paļāvušās uz lētiem aizņēmumiem Zviedrijas un Eiropas obligāciju tirgos, lai finansētu savu darbību.

Zviedrijas nekustamā īpašuma uzņēmumi šogad līdz šim ir pārdevuši obligācijas aptuveni 5,6 miljardu ASV dolāru vērtībā salīdzinājumā ar četriem miljardiem ASV dolāru visā 2023.gadā, liecina "Bloomberg" apkopotie dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!