Foto: AP/Scanpix/LETA

Leģendārā investora Vorena Bafeta uzņēmums "Berkshire Hathaway", kas iegulda naudu citos uzņēmumos visā pasaulē, ir pirmā amerikāņu kompānija ārpus tehnoloģiju sektora, kuras vērtība pārkāpusi viena triljona ASV dolāru slieksni, ziņo biznesa medijs "Bloomberg".

Aizvadītajās desmitgadēs amerikāņu tehnoloģiju kompāniju vērtība ir augusi galvu reibinošos tempos. Tādi milži kā "Microsoft" un "Apple" jau gadiem ir vērti vairāk nekā divus triljonus dolāru. Uzņēmumi regulāri pietuvojās un pārkāpj pāri arī trīs triljonu dolāru vērtības atzīmei. Aizvadītajā gadā, izbaudot globālo interesi par mākslīgo intelektu, procesoru ražotājs "Nvidia" arī sasniedza šo atzīmi.

Taču citos sektoros šāda izaugsme nav bijusi. Lai arī ASV akciju tirgus ir pilns ar industriju līderiem, neviens no tiem līdz šim nebija sasniedzis pat triljona vērtību.

Nu tas, kā vēsta "Bloomberg", ir mainījies, un to panācis neviens cits kā investīciju pasaules leģendas Vorena Bafeta uzņēmums.

Bafeta "Berkshire Hathaway" akcijas vērtība trešdien pieauga par 0,9%. Ar to pietika, lai uzņēmuma kopējā vērtībā pārsniegtu triljonu.

""Berkshire" to ir izdarījis lēnāk, bet drošāk," sacīja "Check Capital Management" dibinātājs Stīvs Čeks, kura uzņēmuma pārvaldīšanā ir aptuveni divi miljardu dolāru vērti aktīvi, un "Berkshire Hathaway" veido lielāko daļu. "Ir grūtāk nopelnīt naudu vecmodīgā veidā," viņš atzinis, atsaucoties uz jau minēto, ka pēdējās desmitgadēs biržās dominējuši tehnoloģiju milži.

"Berkshire Hathaway" akciju cenas kāpums, kā liecina "Bloomberg" dati, šogad ir apsteidzis "S&P 500" pieaugumu, un uzņēmums piedzīvojis vienu no labākajiem gada sākumiem pēdējo desmit gadu laikā. 2024. gadā kompānijas akciju cenas ir palielinājušās par 30%. Bafeta uzņēmuma akciju izaugsme nemaz tik tālu neatpaliek no tā sauktā "Lieliskā septītnieka", proti, lielāko tehnoloģiju akciju cenu rādītājs šogad ir palielinājies par 34%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!