Foto: AFP/Scanpix/LETA

2024. gada pirmajā nedēļā pasažieru lidmašīna "Boeing 737 Max 9" lidojuma laikā faktiski palika bez vienām no durvīm. Durvju detaļa iekrita Portlendas vidusskolas dabaszinību skolotāja mājas pagalmā. Tas ir tikai viens no vairākiem drošības incidentiem, kas pēdējo gadu laikā piemeklējis "Boeing" ražotās lidmašīnas. Kompāniju arī apvij sazvērestības teorijas un aizdomu ēna saistībā ar priekšlaicīgi mirušiem lieciniekiem lietās pret to. Nule darbu sākušajam vadītājam ir pamatīga problēmu zupa, ko strēbt. Bet ko domā finanšu tirgi?

Amerikāņu kompānijai "Boeing" – 1916. gadā dibinātajam nācijas industrijas lepnumam, kas projektē, ražo un pārdod lidmašīnas, satelītus un raķetes – pēdējā desmitgadē nav veicies neko labi. Durvju izkrišana, lai arī amizanta un šokējoša, ir, iespējams, mazākā no problēmām, jo citas kļūdas ir novedušas arī pie traģiskām aviokatastrofām.

Kādreiz drošākie

Savulaik "Boeing" slavas saulītē pacēla ASV valdības pasūtījumi. Vien dažus gadus pēc dibināšanas, pateicoties tam, ka ASV bruņotie spēki bija ļoti apmierināti ar divām augstas kvalitātes lidmašīnām, kuras kompānija tiem piegādāja Pirmā pasaules kara vajadzībām, "Boeing" saņēma pasūtījumu par vēl 50 gaisa kuģiem. Kopš tā laika uzņēmums cieši sadarbojies ar ASV valdību, regulāri pildot dažādus pasūtījumus.

Izdevums "The Street" vēsta, ka Otrā pasaules kara laikā apmēram ceturtā daļa visas ASV gaisa flotes nāca tieši no "Boeing". Tieši šī uzņēmuma lidmašīna arī tika izmantota, lai vienīgo reizi cilvēces vēsturē izmantotu kodolieročus pret tolaik naidīgo Japānu.

"Boeing" sākotnēji dibināts Vašingtonā, bet mūsdienās bāzējas Virdžīnijas štatā. Pateicoties ASV dominējošajai lomai pasaules ekonomikā kopš Otrā pasaules kara, uzņēmums kļuvis par vienu no vadošajām aviācijas un kosmosa kompānijām ar 145 000 darbinieku, tirgus kapitalizāciju (2024. gadā) 117 miljardu ASV dolāru apmērā un klientiem 150 valstīs. "The Street" raksta, ka debesīs lido vairāk nekā 10 000 "Boeing" lidmašīnu.

"Boeing" gaisa kuģi kādreiz tika uzskatīti par drošākajiem pasaulē. Bet, kā pavasarī vēstīja CNN, amerikāņu ceļotāji apzināti centās izvairīties no lidojumiem ar durvis pazaudējušā modeļa "Boeing 737 Max 9" lidmašīnām. Pirmajā dienā pēc incidenta

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!