Foto: Scanpix/Reuters

Kriptovalūtas, tāpat kā tradicionālie akciju tirgi, augustu iesāka ar lieliem mīnusiem. Straujāks kritums notika 5. datumā, kad trīs lielākās kriptovalūtas īsā laika periodā nokrita par vairāk nekā 10 %. Lai gan pēc tam bija vērojama kriptovalūtu tirgus atgūšanās, mēneša sākuma līmeņi līdz mēneša beigām tomēr tā arī netika atgūti, norāda pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

"Bitcoin" (BTC) mēnesi sāka pie 59 718 eiro cenu atzīmes, bet noslēdza ar 10,8 % kritumu, samazinoties līdz 53 242 eiro. Bitcoin mēneša zemākā cena pavisam īsu brīdi bija 45 268 eiro, tomēr nākamajās dienās BTC atkal piedzīvoja mērenu pieaugumu.

Pretēji tirgus noskaņojumam, "Bitcoin" cenas kritums daļu tirgus dalībnieku augustā tomēr pamudināja palielināt digitālā aktīva uzkrājumus. Piemēram, saskaņā ar analītikas uzņēmuma Santiment datiem, tā sauktie kriptovalūtu "vaļi", kuru īpašumā ir vismaz 100 BTC, piedzīvoja salīdzinoši ievērojamu pieaugumu – "vaļu" skaits palielinājās par 283 jaunām adresēm, mēneša beigās sasniedzot 16 120.

Otra lielākā kriptovalūta "Ethereum" (ETH) mēnesi sāka pie 2985 eiro cenu atzīmes, tostarp 5. augustā ETH vērtība uz īsu brīdi nokrita zem 2000 eiro (1998 eiro). Mēnesi kopumā ETH noslēdza pie 2255 eiro cenu atzīmes, mēneša laikā piedzīvojot 24,5 % kritumu.

Iespējams, ka salīdzinoši nozīmīgāku "Ethereum" cenas kritumu izraisīja ziņas par neierasti lieliem ETH pārdošanas apjomiem no kriptovalūtas radītāja Vitālija Buterina un "Ethereum" fonda puses. Viņi paši gan noliedza, ka pārdošanu izraisījusi vēlme gūt peļņu, uzsverot, ka līdzekļi nepieciešami, lai maksātu algas, kā arī segtu citas operacionālās izmaksas.

No trim lielākajām kriptovalūtām vispieticīgākais kritums augustā bija novērojams BNB — mēneša sākumā vienu BNB varēja iegādāties par 534 eiro, bet augusta pēdējā dienā cena bija samazinājusies līdz 481. eiro. Tādējādi BNB cena augusta laikā nokritās par 9,9 %. Mēneša zemāko punktu BNB arī sasniedza 5. augustā, kad tā cena samazinājās līdz pat 373 eiro.

Augustā kriptovalūtu tirgū dominēja nenoteiktība par tālāko cenas virzību. Arī septembra prognozes nav daudzsološas, jo vēsturiski septembris ir bijis viens no sliktākajiem mēnešiem gan kriptovalūtu, gan akciju tirgū. Līdz ar to augusta nenoteiktība var pārcelties arī uz septembri. Lielākas cerības kriptovalūtu tirgū tiek saistītas ar oktobri, kas vēsturiski ir bijis ļoti pozitīvs kriptovalūtām un tirgus dalībniekiem ļauj cerēt uz buļļu tirgus turpinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!