Foto: Shutterstock

Ņemot vērā skaudro situāciju pensiju jomā, strādājošo cilvēku pensiju 2. līmeņa iemaksām būtu jāpieaug, nevis tās jāsamazina, jo pat viena procentpunkta iemaksu samazinājumu skarbi izjutīs nākotnes pensionāri. Par to vienisprātis ir eksperti, komentējot priekšlikumu darbaspēka nodokļu izmaiņas kompensēt ar pensiju 2. līmeņa uzkrājumu samazinājumu.

Samazināja jau iepriekš

Par situāciju pensiju jomā runāts daudz un ilgi, notikušas neskaitāmas diskusijas, kā sistēmu uzlabot, lai pašlaik strādājošajiem būtu finansiāli nodrošinātas vecumdienas, turklāt dažādas aptaujas liecina, ka pašu pensiju 2. līmeņa dalībnieku interese par savu uzkrājumu lielākoties ir zema. Tas viss neliecina par pozitīvu ainu nākotnē, brīdī, kad pašreiz darba tirgū aktīvi strādājošie dosies pensijā. Dažādi aprēķini liecina, ka, ja tiek saglabātas līdzšinējās iemaksas 6% apmērā, nākotnes pensionāru ikmēneša pensijas apjoms varētu būt 40-50% no viņu saņemtās algas.

Turklāt iemaksas pensiju 2. līmenī tika samazinātas 2008. gada krīzes laikā ar solījumu tās celt vēlāk, taču līdz šim brīdim šis solījums aizvien nav piepildīts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!