"Visvairāk kaitina demagoģija, kas nāk no cilvēku puses, kuriem vajadzētu zināt labāk," par ieplānotajām izmaiņām proporcijā starp iemaksām 1. un 2. pensiju līmenī saka finanšu pratības eksperts Toms Kreicbergs. Viņš, tāpat kā "SEB bankas" pārstāvis Jānis Rozenfelds, raidījumā "Nākotnes kapitāls" kritizēja valdības plānus, iezīmējot loģikas kļūdas, ko politiķi pieļauj. 

  • Pensiju 1. līmenī iesaistās visi sociālās apdrošināšanas iemaksu veicēji, un tas ir obligāts.  

  • Daļa sociālo iemaksu tiek novirzīta pensiju 2. līmenī, un šos līdzekļus kontrolē kāds no pārvaldniekiem, kas tos iegulda finanšu tirgos, lai gūtu pēc iespējas lielāku peļņu uzkrājējam.  

  • Papildus tam ir pieejams arī 3. līmenis, kas ir brīvprātīgs, bet darbojas līdzīgi kā 2. līmenis, – to pārvalda kāda licencēta iestāde, kas, naudu ieguldot tirgos, cer to pavairot. 

To, kāda proporcija no sociālajām iemaksām nonāk 1. līmenī un kāda 2. līmenī, regulē likums. Taču šogad, lai kompensētu darbaspēka nodokļu izmaiņu radīto kritumu budžeta ieņēmumos, valdība piedāvājusi viena procentpunkta iemaksas pārnesi no 2. līmeņa uz 1. līmeni.  

Demagoģija 

Šo ideju skarbi kritizējuši finanšu eksperti un nozares profesionāļi. Šķietami arī vismaz daļa sabiedrības ir noraizējusies, jo iniciatīvu ar mudinājumu politiķiem apdomāties diennakts laikā vien parakstīja desmit tūkstoši iedzīvotāju.    

"Visvairāk kaitina demagoģija un puspatiesības no valsts pārvaldes puses, kurai būtu jāsaprot realitāte," saka finanšu programmas "Neatkarīgais" vadītājs Toms Kreicbergs, atbildot uz "Nākotnes kapitāla" vadītāju jautājumu, ko viņš domā par izmaiņām. 

Par to, ko raidījuma viesi iesaka darīt, ja uzticība valsts pensiju sistēmai ir zudusi, uzzini raidījumā!

Raidījums tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru"!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!