Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Igauņu jaunuzņēmuma "Planet42" iespējamais bankrots, kā nu ziņo kaimiņvalsts mediji, noveda investoru un finanšu pratības ekspertu Jāku Rosāri līdz nervu sabrukumam un neadekvātai uzvedībai Tallinas centrā. Nu investors pēc ārstēšanās vairāk nekā mēneša garumā ir sniedzis savu pirmo interviju.

Igauņu uzņēmēji un eksperti saka, ka viens no iemesliem, kāpēc kaimiņvalstī ātrāk nekā Latvijā un Lietuvā izveidojās spēcīga investīciju un jaunuzņēmumu kultūra, bija "Skype" veiksmes stāsts. Tas ne tikai padarīja vietējos īpašniekus turīgus, bet arī radīja nākamos veiksmes stāstus, iedvesmojot un parādot, ka arī mazajiem Baltijas uzņēmumiem ir iespēja iekarot pasauli.

Tas arī lika igauņiem meklēt nākamos vienradžus un veiksmes stāstus. Viens no tiem, kā daudzi cerēja, varēja būt autonomas uzņēmums "Planet42". To 2017. gadā radīja Ēriks Oja un Martens Orgna. Uzņēmums Dienvidāfrikas Republikā un Meksikā piedāvā iespēju ar izpirkuma tiesībām nomāt automašīnu, ik mēnesi maksājot noteiktu "abonēšanas maksu" ar iespēju to beigās izpirkt. Var teikt, ka princips ir līdzīgs tradicionālajam operatīvajam līzingam, taču klienti saglabā tiesības jebkurā brīdī atteikties no automašīnas, neskatoties uz tās tehnisko stāvokli.

Tomēr augustā uzņēmums paziņoja, ka ir saskāries ar būtiskām finanšu problēmām, kas saistītas gan ar uzņēmuma biznesa modeli, gan globālajām ekonomikas nedienām un vājo DĀR valūtu, tādēļ pārtrauks maksājumus saviem investoriem.

Liela loma "Planet42" stāstā ir igauņu finanšu jomas ekspertiem un satura veidotājiem. Igaunijā aizvadītajos gados, uzplaukstot uzņēmējdarbībai, strauji auga arī privāto ieguldītāju kultūra – aizvien vairāk cilvēku vēlējās savu naudu investēt finanšu tirgos.

Viens no prominentākajiem privātpersonu investēšanas kultūras līderiem bija jau minētais Jāks Rosāre, kura grāmata "Bagātības rokasgrāmata" Igaunijā izdota 2010. gadā un, kā min "Delfi.ee", ir pārspējusi tirāžā faktiski visus citus vietējo autoru darbus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!