Baltijas biržu gan karš Ukrainā, gan ekonomiskie apstākļi ir pamatīgi paplosījuši, akciju cenas kritušās, investori, kas pēdējos gados iegādājušies akcijas sākotnējos piedāvājumos, šobrīd ir mīnusos. Raidījums "Nākotnes kapitāls" pētīja, vai tiešām ir tik slikti, kā šķiet, un īpašu uzmanību pievērsa uzņēmumiem, kas ir iekļauti "Nākotnes kapitāla" portfeļos, apskatot to akciju cenas, biznesa rādītājus un analītiķu secinājumus.

Baltijas akciju vadošais indekss, kas apkopo visus lielākos uzņēmumus, pieredzēja vēsturiski augstākās vērtības, bet kopš 2021. gada ir krities par apmēram 18%. 2022. gadā neilgi pēc tam, kad sākās Krievijas iebrukums Ukrainā, vērtība nokritās pat par 40%. Tas ir atguvies, taču iepriekšējie rezultāti nav sasniegti.

Savukārt piecu gadu griezumā ir pat redzams pieklājīgs pieaugums.

Arī "Nākotnes kapitāla" vadītājs Raivis Vilūns trešdaļu sava portfeļa ir ieguldījis tieši Baltijas akcijās.

Ieguldīt ilgtermiņā atmaksājas

Interesants ir abu raidījuma vadītāju secinājums par ieguldīšanu ilgtermiņā. Teju visu uzņēmumu akcijas, kuri biržā ienāca pagājušajā desmitgadē vai pat senāk, ir augstāk novērtētas par savu starta cenu. Vienkāršoti sakot, tas nozīmē, ka investors, kurš ieguldīja uzņēmuma IPO vai nedaudz pēc tam un ir bijis pacietīgs, nav savas daļas pārdevis, šobrīd bauda augļus, jo viņa akcijas ir vērtīgākas, nekā tolaik.

Vairāk par to, ko saka priekšā uzņēmumu finanšu dati un analītiķi, skatieties raidījumā!

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022. gada janvāra, Raivis Vilūns ir sācis investēt ienesīgākos, bet arī riskantākos finanšu instrumentos. 2023. gadā investoriem pievienojās "SEB Roboinvestora" portfelis, kas veic automatizētus ieguldījumus pasaules ETF. Raidījumā abi investori tiekas gan ar ekspertiem, gan amatieriem, lai saprastu, kur un kā tad labāk ir veidot savu nākotnes kapitālu!

Jaunākās epizodes ir pieejamas Apple un Spotify podkāstos.

Raidījums tapis sadarbībā ar "SEB Roboinvestoru"!

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!