Foto: Shutterstock

Finanšu jomas entuziastiem un investīciju satura veidotājiem ar padomiem un savu pieredzi internetā dalīties nav liegts, taču jāatceras, ka viņi par to neuzņemas atbildību. Tāpēc viņi var brīvi stāstīt par miljoniem, kas, iespējams, nopelnīti finanšu tirgos, bet, iespējams, – arī nē. Pretēji ir ar licencētajiem ekspertiem, kuru atbildības nasta ir ievērojama, tādēļ no viņiem konkrētu padomu – "pirkt to" vai "pārdot šo" – dažos gadījumos būs grūti vai pat neiespējami saņemt.

Šī demokratizācija, protams, ir likusi arī cilvēkiem, kam nu bez īpašām zināšanām un lielas naudas ir iespējas pirkt un pārdot dažādus aktīvus, meklēt vietas, kur smelties padomus. Tas radījis gan dažādus investoru interešu kopienu klubus, gan arī devis iespēju satura veidotājiem sociālo mediju platformās dalīties ar savu pieredzi un zināšanām.

Igaunijā, sabrūkot jaunuzņēmumam "Planet42", kur liela loma finansējuma piesaistē bija tieši viedokļa līderiem un šādiem investīciju satura veidotājiem, ir aktualizējies jautājums par sociālo mediju platformu finanšu padomdevēju lomu un atbildību.

  • "Planet42" 2017. gadā radīja igauņi Ēriks Oja un Martens Orgna. Uzņēmums Dienvidāfrikas Republikā un Meksikā piedāvā iespēju ar izpirkuma tiesībām nomāt automašīnu, ik mēnesi maksājot noteiktu "abonēšanas maksu" ar iespēju to beigās izpirkt. Augustā uzņēmums paziņoja, ka nespēj atmaksāt investoriem aizdevumus. Tas, kā vēstīja igauņu mediji, vienu no prominentākajiem investoriem un viedokļu līderiem noveda līdz publiskam nervu sabrukumam. Vairāk par to šeit: "Planet42" krīze Igaunijas miljonāru Jāku Rosāri noveda līdz nervu sabrukumam.

Arī Latvijā padomdevēju joma ir uzplaukusi un sociālajos tīklos lietotāji mēdz lauzt šķēpus par to, kurš tad no viņiem ir uzticams un kurš nav.

Tādēļ "Delfi Bizness" vēlējās noskaidrot, ar ko padomdevējs sociālajos medijos atšķiras no licencēta bankas eksperta.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!