Foto: Pexels.com, RODNAE Productions

Iepriekš, augustā piedzīvojām pamatīgu cenu kritumu visā kriptovalūtu tirgū, tostarp "Bitcoin" zaudēja pat 10% no savas vērtības. Savukārt septembris sarkani iekrāsotās tirgus tendences pārzīmēja zaļā krāsā, un visas vadošās kriptovalūtas uzrādīja iespaidīgu izaugsmi, komentējot kriptovalūtu tirgus norises septembrī, informē pasaulē lielākās kriptovalūtu biržas "Binance" pārstāve Latvijā un Igaunijā Polina Brotjē.

Vadošās kriptovalūtas "Bitcoin" (BTC) cena septembrī bija salīdzinoši nepastāvīga. Mēneša sākumā cena bija 53 272 eiro, un tad 7. septembrī uz īsu brīdi samazinājās līdz 48 000 eiro, savukārt pēc tam atkal strauji pieauga, mēnesi noslēdzot pie 57 042 eiro cenu atzīmes, tādejādi nodrošinot 7 % ​​pieaugumu. Jāuzsver, ka vēsturiski septembrī BTC cenas izaugsme parasti ir bijusi ļoti vāja un šis mēnesis tiek uzskatīts par vienu no sliktākajiem gada mēnešiem kopumā. Tomēr šogad tradīciju var uzskatīt par lauztu, jo 2024. gada septembris ir kļuvis par spēcīgāko septembri "Bitcoin" vēsturē.

Otra lielākā kriptovalūta "Ethereum" (ETH) izaugsmes ziņā turpināja atpalikt no BTC, un septembrī ETH vērtība pieauga tikai par 3%. Mēneša sākumā vienu ETH varēja iegādāties par 2264 eiro, savukārt septembra beigās cena bija pakāpusies līdz 2333 eiro. Arī "Ethereum" zemākais mēneša punkts tika sasniegts 7. septembrī, kad cena noslīdēja nedaudz zem 2000 eiro.

Mēneša pēdējās divās nedēļās "Ethereum" tīkls piedzīvoja pozitīvu aktivitātes pieaugumu, kas atspoguļojās arī visai ievērojamā tīkla darījumu maksas kāpumā. Mēneša sākumā vidējā maksa par darījumu bija 0,09 ASV dolāri, bet mēneša beigās tā sasniedza jau 1,69 ASV dolārus, kas bija 498 % pieaugums.

Trešā lielākā kriptovalūta BNB izaugsmes ziņā ierindojās starp BTC un ETH, septembra laikā sasniedzot 6,6 % pieaugumu. Mēneša sākumā BNB cena bija 482 eiro, un mēneša beigās tā sasniedza jau 514 eiro.

Kopumā šis septembris ir bijis pozitīvu pārsteigumu mēnesis, kas kriptovalūtu tirgū ir atgriezis pozitīvu noskaņojumu. Augusta lejupslīde daudziem investoriem bija radījusi bažas, vai tik Bitcoin nav sācis stūrēt lāču tirgus virzienā.

Šobrīd investori un tirgus analītiķi vairāk sliecas par labu tirgus augšupejas tendences turpinājumam un pieaug spekulācijas par to, ka vēl šogad varētu tikt sasniegti jauni cenas maksimumi.

Kriptovalūtu investoru vidū oktobris tiek dēvēts par augšupejas mēnesi "Uptober" (no angļu valodas vārdiem "uz augšu" un "oktobris"), jo vēsturiski tajā salīdzinoši biežāk ir novērojama cenas augšupeja. Oktobrī Bitcoin vidējais cenu pieaugums gadu gaitā ir bijis aptuveni 23 %, un daudzi tagad cenšas uzminēt, vai šādu pat tendenci novērosim arī šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!