Foto: Publicitātes foto

Ieguldījumi Baltijā kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā tiek uzskatīti par augsta riska investīciju. Ārzemju investoru līdzekļi pēdējos gados šeit ieplūst mazos apjomos, un arī vietējie naudu ieguldīt nesteidz. To, kas notiek Baltijas tirgos, un cik nozīmīgi šī reģiona biržām ir igauņu investori, "Delfi Bizness" vaicāja "Cobalt" partnerei Marinai Kotkasai, kura kapitāla tirgos strādā 15 gadus un 7. novembrī vadīs paneļdiskusiju "Baltijas kapitāla tirgus konferencē". 

2021. gadā Baltijas akciju tirgus indeksa vērtības kāpums, neskatoties uz salīdzinoši mazo tirgus izmēru, apsteidza amerikāņu tirgus līderus apkopojošo "S&P 500".  Tomēr šobrīd aktivitāte Baltijas akciju tirgū ievērojami sabremzējusies.  

Gribu sākt ar jautājumu – kas un kāpēc notiek Baltijas tirgos? Šobrīd, ja neņem vērā dažus uzņēmumus, tirgus tendence ir lejupslīdoša. Kādēļ tā?

Ja atskatāmies uz 2020. gadu, tas sākās ar Covid-19 pandēmiju. Tā šokēja visas pasaules ekonomiku un satricināja investoru pārliecību. Ar plānotajiem ieguldījumiem tika nogaidīts. Tas izraisīja kritumu akciju tirgos. Bija nepieciešams laiks, lai saprastu, kas notiek, kā Covid-19 ietekmē ekonomiku un kā biznesiem turpināt savu darbu.  

Taču jau gada otrajā pusē investori atguva pārliecību, un, lai gan ne visi sektori spēja atkopties – mēs zinām, ka tūrismam un restorāniem bija grūtāki laiki –, tirgi tā gada beigās un nākamā gada sākumā atguvās. Jāatceras, ka tolaik valdīja zemas procentu likmes, tirgū bija augsta likviditāte. Nauda bija, un to vajadzēja kaut kur ieguldīt.  

Šie, manuprāt, ir galvenie faktori, kas ietekmēja tirgus izaugsmi 2020. un 2021. gadā.  

Un, ja paskatāmies uz vietējiem tirgiem, varēja redzēt, ka igauņu investori ir ļoti aktīvi. Valdīja liels optimisms par pasaules spēju tikt galā ar Covid-19 bez būtiskas lejupslīdes ekonomikā. Bija vairāki vietējie IPO. Faktiski visi, kas nāca uz tirgu ar pirmreizējo vai sekundāro akciju piedāvājumu, bija veiksmīgi. Teju visu IPO gadījumā pieprasījums bija lielāks nekā piedāvājums. Tas, ja runājam galvenokārt par mazajiem privātajiem investoriem, parāda, ka nauda bija.  

Tad nāca 2022. gads, un jūs zināt, kas notika. Mēs pieredzējām milzu ģeopolitisko satricinājumu, Krievijai iebrūkot Ukrainā. Tas vietējiem tirgiem bija liels šoks. Runājot ar ārzemju investoriem tolaik, radās priekšstats, ka Baltija būs nākamā, ka reģionā ir milzu risks. Un, jo tālāk no šejienes ir investori, jo lielāku risku viņi saredz.  

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!