Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas, kas ir otra pasaulē lielākā ekonomika, ķibeles jau ieilgušas teju trīs gadus. Ja iepriekšējās desmitgadēs Ķīnas ekonomika strauji auga, tad pēcpandēmijas pasaulē tā ir sākusi buksēt. Arī akciju tirgos lielās peļņas vairs nefigurē un pozitīvie lēcieni ir tikai īstermiņa parādība. Taču, iespējams, Āzijas milzis lēnām sāk atgūties no nekustamā īpašuma sektora radītās krīzes.

Pasaules otrajai lielākajai ekonomikai kopš pandēmijas ierobežojumu atcelšanas, ko valsts īstenoja krietni vēlāk nekā lielākā daļa pasaules, nav klājies viegli.

Galvenā problēma ir nekustamā īpašuma tirgus. Pēc tam, kad vairāki nozares vadošie uzņēmumi bankrotēja vai nonāca uz bankrota sliekšņa, viss sektors, kas pēc dažādiem aprēķiniem veidoja no ceturtdaļas līdz pat trešdaļai Ķīnas iekšzemes kopprodukta (IKP), sāka pamatīgi buksēt. Tas ietekmēja saistītās nozares, kā arī Ķīnas patērētājus, kuri bieži savu naudu izvēlējās ieguldīt tieši nekustamajā īpašumā, – viņu pārliecība par ekonomikas stabilitāti mazinājās.

Komunistiskās partijas pārvaldītā valsts centusies dažādi stimulēt ekonomiku, tomēr ārvalstu investoru naudas aizplūdumu tai neizdevās apturēt.

Taču, kā min mediji, iespējams, nekustamā īpašuma sektora kuslums pamudinās ķīniešus aktīvāk ieguldīt naudu akciju tirgū.

Rudens aizsākās labi

Septembrī Ķīnas Tautas banka (PBOC) paziņoja par valstī lielāko atbalsta pasākumu kopumu kopš pandēmijas laikiem. Kā raksta BBC, plānotajos pasākumos bija iekļauts arī liels procentu un hipotēku likmju samazinājums. Plānos bija arī palīdzība

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!