Foto: Shutterstock

Sešu mēnešu Euribor likme trešdien nokritusi zem 3% robežas, un tam vajadzētu sniegt ilgi gaidīto atvieglojumu mājokļu kredītņēmējiem.

"Euribor" rādītājs reaģē uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) noteiktajām bāzes procentu likmēm.

"Delfi Bizness" jau vēstīja, ka ECB 17. oktobrī par 25 bāzes punktiem nolēma pazemināt trīs galvenās procentu likmes. Noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme, galvenā refinansēšanas procentu likme un aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme pazeminātas attiecīgi līdz 3,25%, 3,4% un 3,65%, sākot ar 2024. gada 23. oktobri.

Saskaņā ar "euribor-rates.eu" datiem trešdien sešu mēnešu Euribor noslīdēja zem 3%, tagad atrodoties 2,972% līmenī. Trīs mēnešu Euribor trešdien svārstījās 3,086% līmenī, bet 12 mēnešu Euribor – 2.674% līmenī.

Euribor maksimumu sasniedza pirms gada, kad tās vērtība bija pat 4%.

Tirgus prognozes šobrīd liecina, ka trīs mēnešu Euribor likme šā gada decembrī samazināsies līdz 2,92%, 2025. gada martā – līdz 2,45%, jūnijā – līdz 2,17%, bet 2025. gada decembrī – līdz 1,98%, kas šī brīža prognozēs ir zemākais punkts, pagājušajā nedēļā lēsa bankas "Citadele" galvenais ekonomists Kārlis Purgailis.

Saskaņā ar "Citadele" aplēsēm, Euribor likmes kritums par 0,25 procenta punktiem vidēji samazina hipotekārā kredīta mēneša maksājumu par 1–2,5% no kopējās ikmēneša maksājuma summas, atkarībā no saistību termiņa un kredīta atmaksas grafika. Piemēram, 50 tūkstošu eiro kredītam ar atlikušo termiņu virs 10 gadiem tas nozīmētu kopējā ikmēneša kredīta maksājuma samazinājumu par vidēji 6 – 8 eiro mēnesī jeb līdz pat 100 eiro gadā kredītiem ar visgarākajiem atmaksas termiņiem, 100 tūkstošu eiro kredītam attiecīgi – par divreiz lielāku apmēru.

Eksperti paredz, ka arī decembra sēdē ECB lems par likmju pazemināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!