Pieprasījums pēc proteīna gan vegāniskajai pārtikai, gan tradicionālajiem ēdieniem pasaulē turpina pieaugt. Latvijas lauksaimnieku kooperatīvs "Latraps" saskatījis iespēju, kā, izmantojot vietējo produkciju, radīt produktu ar augstu pievienoto vērtību un labvēlīgu pamatu augsnes atjaunošanai. Par plāniem un obligāciju emisiju, kas to daļēji finansēs, "Delfi Bizness" stāsta uzņēmuma valdes loceklis Gundars Ruža.
Pastāstiet par jauno projektu "Asns Ingredient", kura ietvaros paredzēta ziņu proteīna ražošana. Kam šis produkts ir domāts?
Zirņi, kas tiks izmantots ražošanā, nav klasiskie pelēkie zirņi. Tie ir dzeltenie zirņi, ko mēs mazāk zinām. To var salīdzināt ar turku pupu, bet tas ir citādāks nekā pelēkie vai zaļie zirņi, ko latvieši ir pieraduši ēst.
Ideja, ko vēlamies realizēt, jau sen pasaulē ir pārbaudīta un tiek praktizēta – no šī zirņa var iegūt proteīnu. Un iegūtās saistvielas rada iespēju radīt alternatīvus galaproduktus, kas var būt gan siera, gan gaļas aizvietotājprodukti. Ja apmeklējam lielveikalus, mēs saldētavās varam redzēt ASV kompānijas "Beyond Meat" produktus, kuros arī var būt šis zirņu vai sojas proteīns.
Mēs redzam, ka pasaulē arvien vairāk cilvēku cenšas mainīt savu klasisko ēšanas tradīciju vai kultūru, ir daudz cilvēku, kas sāk patērēt vegāniskos produktus. Pieprasījums tiešām ir milzīgs un tā izaugsme ir mērāma divciparu procentos. Piemēram, Āzijā ir valstis, kurās jau klasiski nepatērē daudz gaļas produktu. Piemēram, Indijā iedzīvotāji patērē diezgan daudz šo pākšaugu produktu.
Tādējādi, ja mēs spētu Latvijā pārstrādāt zirņus, lai radītu šo proteīnu, kurš pēc tam gala ražotājiem būtu pieejams kā izejmateriāls, mēs radītu produktu ar augstu pievienoto vērtību. Tas dotu ieguvumus gan pašiem, gan arī visai pārstrādes ķēdei. Šādam izejmateriālam, kas izskatās kā milti, ir augsta pievienotā vērtība, jo tehnoloģiskais process ir pietiekami sarežģīts.
Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.
Lūdzu, uzgaidi!
Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...
Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv