Foto: DELFI
Lai arī ar starptautiskajiem aizdevējiem Latvija vienojusies par konsolidāciju 2012.gada budžetā 310 miljonu latu apmērā, finanšu ministrs Andris Vilks pieļauj, ka konsolidācijas apmērs varētu būt arī mazāks par 200 miljoniem latu.

"Nākamā gada budžetā mēs ar aizdevējiem esam vienojušies par summu, kas ir 280 miljoni latu, bet 2012.gadā - par summu, kas ir aptuveni 310 miljoni latu. Tomēr nākamgad es prognozēju, ka mēs ne vienu reizi vien diskutēsim par makroekonomikas attīstības scenāriju," norāda finanšu ministrs.

Viņš pastāstīja, ka pirmais skatījums par attīstību iezīmēsies jau pavasarī, jo aprīlī Eiropas Komisijā ir jāiesniedz Latvijas skatījums uz makroekonomikas situāciju 2012.gadā. "Domāju, ka tajā laikā kaut kādas tendences jau būs jūtamas. Vasarā varētu būt otrā reize, kad šīs prognozes tiek skatītas, un trešā būs līdz ar budžeta pieņemšanu," sacīja Vilks.

Tieši tādēļ, viņaprāt, 2012.gadā budžetā būs jākonsolidē daudz mazāka summa, nekā prognozēts pašlaik. "Tādēļ šī summa, kas pašlaik ir 310 miljoni latu, var kļūt krietni mazāka. Tā var būt 250 miljoni, 200 miljoni latu vai vēl mazāka. Pašlaik to ir grūti pateikt. Amplitūda var būt pietiekami liela, bet es neticu, ka tā būs 310 vai vēl vairāk miljoni latu, jo ieņēmumu daļas prognoze iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma dēļ un tā dēļ, ka reāli sāks strādāt plāns, kā samazināt ēnu ekonomiku, ir pietiekami laba un konsolidācija var notikt uz ieņēmumu rēķina," piebilda finanšu ministrs.

Viņaprāt, Latvija vēl var atrast iespējas, kā samazināt budžeta deficītu izdevumu daļā.

"Viennozīmīgi vēl varēs atrast iespējas izdevumu daļā. Jau tagad tuvākajā laikā mēs noteikti iezīmēsim tās lietas. Mums ir jāpaskatās, kas notiks izglītības un veselības jomā. Ir doma ierakstīt apņemšanās līgumā noteiktus punktus, ka mēs nākamā gada vidū uzrādām kādus iedīgļus reformām. Tur var būt visādi priekšlikumi, kas var būt dzīvotspējīgi. Tad arī paskatīsimies, ko tas dod," klāstīja Vilks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!