Foto: F64
Līdz ar valdības lēmumu palielināt finanšu stabilitātes nodevu pieaugs cenas banku pakalpojumiem, atzina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

"Ir pilnīgi saprotams valdības solis palielināt nodevas apmēru, kas, protams, palielinās arī budžeta ieņēmumus, bet dubultosies šīs nodevas slogs bankām," sacīja Krūmane un piebilda, ka kopumā banku sektoram tie ir apmēram seši miljoni latu gadā pretstatā apmēram trim miljoniem latu gadā pašreiz.

Uz jautājumu par finanšu stabilitātes nodevas palielināšanas ietekmi uz banku pakalpojumu cenām Krūmane atbildēja: "Sagaidāms to pieaugums, jo bankām būs jāsedz papildu nodevas izdevumi, un bankām, kuras strādā ar zaudējumiem vai nelielu peļņu, nav cita nodevas maksājumu avota."

Jau vēstīts, ka valdība 15.novembrī apstiprināja 2012.gada budžeta papildu konsolidācijas pasākumus 29 miljonu latu apmērā, kas tagad tiks piedāvāti izvērtēšanai starptautiskajiem aizdevējiem. Tostarp papildu ieņēmumus 2,263 miljonu latu apmērā plānots gūt, palielinot finanšu stabilitātes nodevu no 0,036% līdz 0,072% gadā kredītiestādēm.

Latvijā no 2011.gada 1.janvāra tika ieviesta finanšu stabilitātes nodeva 0,036% apmērā. Nodeva jāmaksā Latvijā reģistrētajām kredītiestādēm un to filiālēm ārvalstīs, kā arī ārvalstīs reģistrēto kredītiestāžu filiālēm Latvijā.

FKTK nodarbojas ar Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kā arī privāto pensiju fondu uzraudzību. Komisija sāka darbu 2001.gada 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!