Foto: PantherMedia/Scanpix
Arī turpmāk finanšu stabilitātes nodeva būs 0,072% no banku saistību kopsummas, bet ieņēmumi no nodevas tiks ieskaitīti valsts pamatbudžetā, pirmdien, 7.oktobrī nolēma Ministru kabineta komiteja.

Finanšu stabilitātes nodeva Latvijā tika ieviesta 2011.gadā, un sākotnēji tās likme bija 0,036% no kredītiestāžu saistību kopsummas, bet no 2012.gada tās likme tika dubultota, to paaugstinot līdz 0,072%.

2012.gadā bankas finanšu stabilitātes nodevā samaksājušas 4,04 miljonus latu, kas ir 3,3% no banku sektora peļņas, kas pērn bijusi 122,3 miljoni latu.

Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāvis Teodors Tverijons uzsvēra, ka krīzes laikā banku sektora stabilitāti Latvijā lielā mērā nodrošinājuši pašu banku ieguldījumi.

Turklāt banku ieskatā, saglabājot līdzšinējo sistēmu, kad finanšu stabilitātes nodeva tiek izmantota nevis īpaša stabilizācijas fonda veidošanai, bet gan ieskaitīta valsts pamatbudžetā, ir aplama, viņš teica.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) uz to atbildēja, ka neredz jēgu īpaša fonda veidošanu, jo tajā brīdī, kad kādai bankai rodas problēmas un noguldījumus ir nepieciešams izmaksāt noguldītājiem, to izmaksāšanai tiek izmantoti valsts līdzekļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!