Foto: Reuters/ Scanpix/ LETA

Lai gan Dienvidkorejas ekonomika, kā norādījis Starptautiskais Valūtas fonds, ir noturīga pret finanšu krīzēm, netālu no galvaspilsētas esošais "Lego" izklaides parks, kura īpašnieks nesen kā pieteicis maksātnespēju, kalpo kā simbols "lētās naudas" ēras beigām, raksta "Bloolberg".

Izklaides parka attīstītājs šogad pieteica maksātnespēju savam 155 miljonu ASV dolāru lielajam aizņēmumam, kas bija paredzēts parka attīstīšanai. Tas, kā raksta "Bloomberg", izraisīja lielāko viļņošanos citādāk diezgan stabilajā Dienvidkorejas nekustāmo īpašumu tirgū, kas pieredzēta kopš 2008. gada krīzes.

"Legoland" attīstītāja saistību nepildīšana bija pirmā lielākā pazīme, ka vietējā parādu tirgū ir problēmas. Šoks izraisīja īstermiņa kredītu ienesīguma pieaugumu.

Koreja "ir kanārijputniņš raktuvju šahtā," sacījis Viljams Vaits, bijušais "Starptautisko norēķinu bankas" galvenais ekonomists, kurš gadu desmitiem ir uzsvēris īpaši zemo procentu likmju radītās briesmas. Viņš medijam komentējis, ka valstīs, kur ilgstoši bija brīvi pieejama nauda, tā sauktā "lēta nauda", tagadējās grožu pievilkšanas, ko izraisījusi globālā inflācija, var radīt būtiskas sekas.

Par lētās naudas ēras beigām nesen "Delfi Biznesam" stāstīja arī investors un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācijas valdes loceklis Edgars Pīgoznis. "Lētās naudas laiks ir beidzies. Pat tad, kad centrālās bankas būs tikušas galā ar inflācijas ietekmi, skaidrs, ka tik lētas un tik daudz naudas nebūs," teica Pīgoznis.

Tā kā īstermiņa kredītu likmes strauji pieauga, Seulas varas iestādes apņēmās sniegt atbalstu finanšu tirgiem miljardu dolāru apmērā. Lai gan tas ir palīdzējis apturēt sabrukumu, īstermiņa naudas tirgus likmes joprojām ir tuvu 14 gadu augstākajam līmenim.

Pat pirms tam Korejā bija redzami krīzes pamatelementi: ir palielinājušās mājsaimniecību parādsaistības, un dzīvokļu cenas samazinājās. Šādas norises notika pirms ASV paaugstināta riska kredītu krīzes 2007. gadā. Arī Dienvidkorejas kaimiņu - Ķīnu - pēdējos divus gadus ir skārusi milzīga krīze nekustāmo īpašumu jomā.

"Tās ir divas lielākās Āzijas ekonomikas, kas piedzīvoja ievērojamu korporatīvo parādu pieaugumu," komentē Ma Tiejings, "DBS Group Holdings" ekonomists. "Tas norāda uz to relatīvi augsto neaizsargātību pret procentu likmju vai ienākumu satricinājumiem. varētu rasties no globālās likviditātes samazināšanas un eksporta lejupslīdes.

Maksātnespējas pieteikumu šajā gadījumā veica atrakciju parka attīstītājs, nevis operators, kas to pārvalda. Tās, kā norāda medijs, ir atsevišķas vienības.

“"LEGOLAND Korea Resort" joprojām ir atvērts un darbojas kā parasti,” sacīja operators "Merlin Entertainments", kurš pārvalda Korejas parku kopā ar deviņiem citiem "Legoland" kūrortiem visā pasaulē. "Parādiem nav tiešas ietekmes uz "LEGOLAND Korea Resort", tā finansēm vai jebkādu darbību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!