Foto: Publicitātes foto

Likvidējamās "Baltic International Bank" likvidators Olavs Cers no 25. marta līdz 31. martam atguvis aktīvus 200 110 eiro apmērā, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Tostarp no atgūtajiem kredītiem atgūti 189 639 eiro, bet no pārējiem aktīviem atgūts 10 471 eiro.

Pārskata periodā no 25.marta līdz 31.martam nav veikti maksājumi, kas atbilstoši Kredītiestāžu likumam atzīstami kā likvidācijas izdevumi.

Likvidators ir sācis likvidējamās kredītiestādes mantas un dokumentu pārņemšanu, un inventarizāciju. Norit uzraugošo iestāžu - Latvijas Bankas, Finanšu izlūkošanas dienesta un citu tiesībsargājošo iestāžu iesniegto informācijas pieprasījumu apstrāde un pieprasītās informācijas sagatavošana.

Pēc likvidācijas procesa sākšanas likvidators ir sācis apzināt likvidējamās kredītiestādes valdījumā vai turējumā esošo trešo personu mantu, kā arī sācis risināt jautājumu par apzinātās mantas nodošanu trešajām personām.

Likvidatora iesniegtajā pārskatā teikts, ka bankas aktīvi 31.martā bija 103 486 014 eiro apmērā.

Tostarp kredīti bija 19 714 857 eiro apmērā, prasības pret kredītiestādēm - 10 381 709 eiro, parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu - 9 358 950 eiro apmērā.

Bankas saistības marta beigās bija 93 906 441 eiro, tostarp noguldījumi - 78 976 869 eiro, bet saistības pret kredītiestādēm - 3 490 091 eiro apmērā.

Savukārt bankas kapitāls un rezerves marta beigās bija 9 579 573 eiro apmērā.

Jau ziņots, ka bankas kreditoru prasījumi piesakāmi līdz jūnija beigām, liecina bankas publiskotā informācija.

"Baltic International Bank" likvidators Cers norāda, ka 2023.gada 24.marts ir uzskatāms par datumu, no kura kredītiestāde ir atzīta par likvidējamu.

Kreditoru prasījumi un citu personu prasības un citas pretenzijas pret "Baltic International Bank" ir piesakāmas likvidatoram trīs mēnešu laikā no sludinājuma publikācijas dienas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", proti, kopš 2023.gada 29.marta. Pēc šī termiņa pieteiktie kreditoru prasījumi tiks izskatīti un apmierināti Kredītiestāžu likumā noteiktajā kārtībā.

Kreditora pieteikums jāsagatavo latviešu valodā, vai, ja tas sagatavots citā valodā, tam jāpievieno notariāls tulkojums latviešu valodā. Kreditoru prasījumam pievienojami dokumentu oriģināli, vai notariāli apliecinātas dokumentu kopijas, ievērojot 1961.gada Hāgas konvencijas par ārvalstu publisko dokumentu legalizācijas prasības atcelšanu prasības.

Kreditoriem prasījumu kopsumma ārvalstu valūtā prasījumā jāpārrēķina un jānorāda eiro atbilstoši Eiropas Centrālās bankas noteiktajam ārvalstu valūtas kursam 2022.gada 12.decembrī.

Informācija par dokumentiem, kas jāiesniedz fiziskajām personām un juridiskajām personām, ir pieejama bankas mājaslapā.

Jau vēstīts, ka Ekonomisko lietu tiesa pasludinājusi "Baltic International Bank" par likvidējamu no 24.marta.

Tiesa noteica, ka kredītiestādes likvidācijas procesā "Baltic International Bank" trīs valdes locekļu, bijušā valdes locekļa un valdes priekšsēdētāja, galvenā grāmatveža un padomes locekles piedalīšanās ir obligāta.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK), kas kopš šā gada ir pievienota Latvijas Bankai, 2022.gada 12.decembrī atzina "Baltic International Bank" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai, iespējams, nonāks finanšu grūtībās, un nolēma neveikt "Baltic International Bank" noregulējumu, proti, neīstenot pasākumus bankas darbības stabilizēšanai.

Pēc FKTK skaidrotā, "Baltic International Bank" darbības stratēģija neatbilda bankas iespējām un nebija īstenojama, tāpēc banka ilgstoši nenodrošināja pelnītspējīgu biznesa modeli. Tāpat bankai bija nopietni iekšējās pārvaldības trūkumi, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas jomā.

"Baltic International Bank" pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, strādāja ar zaudējumiem 26,773 miljonu eiro apmērā, kas ir 5,3 reizes vairāk nekā 2021.gadā. Bankas aktīvi 2022.gada 31.decembrī bija 139,051 miljona eiro apmērā, kas ir par 33,8% jeb 71,12 miljoniem eiro mazāk nekā 2021.gada beigās, kad "Baltic International Bank" aktīvi bija 210,171 miljons eiro.

Bankas lielākie akcionāri ir Valērijs Belokoņs (38,13%) un Vilorijs Belokoņs (21,3%). Pēc aktīvu apmēra "Baltic International Bank" 2021.gada beigās bija 10.lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!