Foto: F64

"SEB līzings" par vairāk kā 940 tūkstošiem eiro finansējis divu jaunu meža tehnikas vienību – forvardera "Ponsse Buffalo 8W" un harvestera "Ponsse Ergo 8W" – iegādi SIA "Viduslatvijas mežsaimnieks". Pirkuma kopējā summa ir 1,107 milj. eiro. Jaunās tehnikas vienības ļaus samazināt mežu izstrādes izmaksas un uzlabot darba efektivitāti.

"Šobrīd meža cirsmu izstrāde tiek veikta, piesaistot ārpakalpojuma uzņēmumus, kas ir nerentabli un rada liekas izmaksas. Ar "SEB līzinga" atbalstu varēsim iegādāties paši savas tehnikas vienības, kas samazinās cirsmu izstrādes izmaksas aptuveni par 50%," stāsta SIA "Viduslatvijas mežsaimnieks" rīkotājdirektors Raitis Mjaņa.

Ar tehnikām darbosies pašu algoti darbinieki, kuri būs vairāk ieinteresēti labākā izpildījumā, kvalitātē un precīzākā darba sniegumā. Tāpat abās meža tehnikas vienībās ir uzstādītas dažādas aktīvās sistēmas, kas mazāk fiziski noslogo operatoru, tā atvieglojot veicamos darba uzdevumus, kā arī veicinot efektivitāti un labāku koka sortimenta izstrādi, skaidro uzņēmuma vadītājs.

"SEB līzings" ziņo, ka tā līzinga finansējuma apjoms salīdzinoši ar 2023. gada pirmajiem pieciem mēnešiem uzņēmumu segmentā ir pieaudzis par 70%, īpaši liela aktivitāte vērojama mežistrādes tehnikas finansējumam, kur salīdzinoši ar iepriekšējā gada attiecīgo posmu finansētais apjoms pieaudzis vairāk nekā trīs reizes. Liela aktivitāte vērojama arī lauksaimniecības tehnikas finansēšanā, kā arī uzņēmumu autoparku atjaunošanā un iekārtu nomaiņā.

"Visbiežāk tās ir investīcijas, ko uzņēmumi piesardzīgi atlika Covid-19 pandēmijas un Krievijas kara izraisītās neziņas dēļ. Iepriekšējo periodu pelnītspēja, uzkrātais kapitāls un pieejamie līdzekļi klientiem tagad ļauj gan esošās, gan jaunas saistības izpildīt bez īpašiem izaicinājumiem. Uzņēmēju kompetence ir ievērojami augusi, līdz ar to viņi investē modernajās tehnoloģijās, saskatot potenciālu strādāt efektīvāk. Ja ir šaubas, vai ir īstais brīdis investēt un piesaistīt papildu finansējumu, ieteiktu veikt ekonomiskos aprēķinus un būt drosmīgiem. Katram uzņēmumam ir savi īstermiņa un ilgtermiņa attīstības mērķi, tāpēc vajadzētu kopā ar banku izskatīt iespējas tos īstenot, iespējams, nedaudz pamainot darījumu struktūru, taču beigās sasniedzot izvirzīto mērķi," raksturo "SEB līzinga" valdes loceklis Matīss Janevičs-Dambis,.

SIA "Viduslatvijas mežsaimnieks" dibināts 2016. gadā un ir pilnībā Latvijas uzņēmums, kura pamatdarbība ir cirsmu izstrāde, mežu apsaimniekošana un meža īpašumu iegāde Latvijas teritorijā. Uzņēmumā kopumā nodarbināti 25 darbinieki

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!