Foto: Pixabay

Investīciju bankas "Morgan Stanley" analītiķi paredz, ka Federālo rezervju sistēma (FED) jūlija sanāksmē atkal paaugstinās procentu likmes. Signālus par to ir devis FED priekšsēdētājs Džeroms Pauels, kurš norādījis, ka centrālā banka vēl nav pabeigusi darbu pie inflācijas apkarošanas.

Bankas ekonomisti paredz, ka procentu likmes pieaugs par 25 procentpunktiem, raksta "Bloomberg". Daži tirgus eksperti bija neizpratnē šī mēneša sākumā, kad monetārās politikas veidotāji saglabāja nemainīgas likmes, vienlaikus prognozējot, ka joprojām būs nepieciešami papildu paaugstinājumi, lai kontrolētu inflāciju.

Pauels pagājušajā nedēļā neizpratni kliedēja, prezentējot pusgada ekonomikas datus ASV Kongresā, uzstājot, ka "inflācijas samazināšanas līdz 2% procesam ir tāls ceļš ejams."

"Morgan Stanley" ekonomisti savā prognozes atjauninājumā citēja šīs piezīmes, norādot, ka Pauels skaidri norādīja, ka viņš ir viens no tiem komitejas locekļiem, kuri stingri uzstāj, ka likmēm vajadzētu būt augstākām.

Inflācija pasaulē turpina plosīties un arī citviet procentu likmes turpina augt.

Jūnija sākumā Austrālijas centrālā banka paaugstināja bāzes procentu likmi, tai sasniedzot augstāko līmeni kopš 2012. gada maija. Centrālā banka bāzes procentu likmi paaugstināja par 0,25 procentpunktiem - līdz 4,1%.

Kanāda nesen palielināja bāzes procentu likmi par 0,25 procentpunktiem - līdz 4,75%.

Eiropas Centrālā Banka arī nule kā pacēla procentu likmes un pat Turcija, kuras līderis Redžeps Tajips Erdogans ilgstoši apgalvoja, ka inflāciju var apturēt procentlikmju nolaišana, nevis celšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!