Foto: AP/Scanpix/LETA

Japāna pirmdien laida klajā jaunu akciju indeksu, kas ļauj investoriem vieglāk noteikt korporatīvo vērtību akciju tirgos, lai stiprinātu korporatīvās pārvaldības reformas pasaules trešajā lielākajā ekonomikā, ziņo CNBC.

Jaunais "JPX Prime 150" indekss ir saraksts ar 150 Tokijas biržas uzņēmumiem, kas ietver tādus tehnoloģiju gigantus kā "Sony Group", "Hitachi", "Nintendo" un eksporta uzņēmumus "Marubeni", "Itochu", "Mitsui & Co"

Indeksā gan nav iekļauti tādi autoražotāji kā "Toyota" un "Nissan".

"Kotēto uzņēmumu vērtības palielināšana ir būtiska tirgus paplašināšanai un atdzīvināšanai," CNBC pirmdien sacīja Japānas biržas grupas tirgus inovāciju un indeksu biznesa pētījumu direktors Takahiro Miura.

"JPX Prime 150" indekss veido aptuveni pusi no Japānas akciju tirgus un ir līdzīgas kvalitātes kā S&P 500, sacīja Miura. Katram no uzņēmumiem tirgus kapitalizācija ir vismaz triljons jēnu (apmēram 7 miljardi ASV dolāru).

Biržas vadība paredz, ka līdz gada beigām parādīsies uz šī indeksa balstīti investīciju fondi un citi vērtspapīru produkti.

Sākot ar šo gadu, Japānas biržu grupa ir mudinājusi uzņēmumus uzlabot savu kapitāla efektivitāti.

Reformas ir daļa no plašāka, vairāku gadu strukturālas ekonomiskās pārskatīšanas, ko 2010. gadu sākumā aizsāka bijušais premjerministrs Šinzo Abe. To mērķis bija atdzīvināt ekonomisko izaugsmi un cīnīties ar hronisko deflāciju, kas Japānu vajā kopš deviņdesmitajiem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!