Foto: AFP/Scanpix/LETA
Starptautiskās norēķinu bankas (BIS) aptauja liecina, ka vismaz 24 pasaules valstu centrālās bankas plāno līdz 2030. gadam ieviest digitālo valūtu.

Centrālās bankas, kā liecina aptauja, visā pasaulē ir sākušas pētīt un strādāt pie savu valūtu digitālajām versijām. Kā skaidro "Reuters", tas tiek darīts, lai izvairītos no digitālo maksājumu atstāšanas privātā sektora ziņā. Daži meklē arī versijas darījumiem starp finanšu iestādēm.

Tas nav pilnīgs jaunums, jo šobrīd šādas digitālās valūtas ir jau Bahamu salās, Jamaikā un Nigērijā.

Šveices centrālā banka jūnija beigās paziņoja par savas valūtas izmēģinājumu, savukārt Eiropas Centrālā banka gatavojas sākt digitālā eiro testu versiju tuvākajos gados. Digitālais eiro varētu nonākt apritē 2028. gadā.

"Reuters" vēsta, ka digitālās valūtas testēšanā Ķīnā piedalījušies 260 miljoni cilvēku, kā arī Indija un Brazīlija plāno nākamgad laist klajā savas digitālās valūtas.

BIS aptaujāja 86 bankas, no kurām 93% norādīja, ka plāno kaut kādā veidā uzsākt darbu ar digitālajām monētām un 60% sacīja, ka tieši kriptovalūtas ir bijušas tās, kas paātrinājušas šos procesus.

BIS norādījis ziņojumā, ka, ja kriptovalūtas un, tā sauktās, stabilās monētas (stable coin) tiks plaši izmantotas, tās var radīt būtiskus riskus ekonomikai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!