Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Rubļa vērtība sasniegusi zemāko līmeni pēdējo 17 mēnešu laikā, šķērsojot 100 rubļu par vienu ASV dolāru robežu, ziņo "Bloomberg".

Neskatoties uz Kremļa apgalvojumiem, ka Rietumvalstu piemērotās sankcijas nestrādā, Krievijas ekonomika turpina piedzīvot grūtības un rubļa kurss sasniedzis kara pirmo mēnešu līmeņus.

Valūtas vērtība pirmdien kritās par 1,5% līdz 100,975 rubļiem par vienu dolāru. Tā, kā raksta "Bloomberg", ir piektā zaudējumu diena pēc kārtas. Šogad rubļa vērtība ir samazinājusies par 26%.

Par vienu eiro pirmdien varēja iegādāties 110 krievu rubļus.

Krievijas centrālā banka centās apturēt kritumu, 10. augustā paziņojot, ka pārtrauc ārvalstu valūtas pirkšanu vietējā tirgū līdz 2023. gada beigām. Kremlis dzīvo ar budžeta deficītu jau astoņus mēnešus pēc kārtas, cenšoties noturēt "virs ūdens" ekonomiku, ko ietekmē samazināti eksporta ieņēmumi un izolācija no starptautiskajiem finanšu tirgiem.

Krievijas Bankas vadītāja Elvīra Nabiuļina ir atkārtoti norādījusi uz tirdzniecības pasliktināšanos kā galveno rubļa vājināšanās cēloni. Tajā pašā laikā Krievijas prezidenta Vladimira Putina ekonomiskais padomnieks Maksims Oreškins centrālo banku par to kritizē. "Rubļa vājināšanās un inflācijas paātrināšanās avots ir maiga monetārā politika," Oreškins pirmdien sacījis valsts aģentūrai "Tass" pirmdien, norādot, ka Krievijai ir nepieciešams spēcīgs rublis, un politikas veidotājiem ir nepieciešamie instrumenti, lai tuvākajā nākotnē normalizētu valūtas vērtību.

Zviedrijas uzņēmuma "SEB" galvenais jaunattīstības tirgus stratēģis Eriks Meijersons norādījis, ka "neviens nevēlas turēt rubļus" un ka ierobežotās iespējas pārdot rubli ievērojami ietekmē valūtas pievilcību.

Pēdējie centrālās bankas dati liecina, ka Krievijas naftas un gāzes eksporta ieņēmumi jūlijā samazinājušies līdz 6,9 miljardiem ASV dolāru, salīdzinot ar 16,8 miljardiem ASV dolāru pagājušajā gada attiecīgajā periodā. Šis sektors ir viens no agresora valsts salīdzinoši neattīstītās ekonomikas stūrakmeņiem, kuru Rietumu valstis ir pakļāvušas ievērojamām sankcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!