Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Dzelzsrūdas cena otrdien, 15. augusta rītā pirms tirdzniecības sākuma Singapūras biržā uz īsu brīdi noslīdēja zem 100 ASV dolāriem par tonnu, sasniedzot zemāko dienas līmeni kopš jūnija. Tiesa, dzelzsrūdas cenas kritums par 1% otrdien Singapūras biržā bija īslaicīgs, vēlāk tā tirgojās teju nemainīgi par 100,50 ASV dolāriem tonnā.

Starptautiskais medijs "Bloomberg" to skaidro ar investoru reakciju uz Ķīnas negaidīto lēmumu samazināt aizdevumu procentu likmi un citiem datiem, kas signalizē, ka pasaules otrā lielākā ekonomika pēc pandēmijas neatgūstas tik strauji, kā finanšu tirgi cerēja.

"Bloomberg" ziņo, ka cenas dzelzsrūdai, kas ir tērauda ražošanas galvenā sastāvdaļa, ir samazinājušās par aptuveni 13% kopš augstākā punkta sasniegšanas jūlijā. Kritums tiek skaidrots ar to, ka izgaist cerības, ka Ķīna spēs veicināt ekonomikas izaugsmi. Medijs rakstā, ka krītas vērtība arī citiem rūpniecībā svarīgiem metāliem, piemēram, varam un alumīnijam.

Investorus bažīgus dara Ķīnas centrālās bankas lēmums samazināt gada aizdevumu procentu likmi par 15 procentpunktiem. Tas ir lielākais samazinājums kopš 2020. gada. Šobrīd gada aizdevuma likme ir 2,5%. Ķīna nolēmusi likmi samazināt, lai stiprinātu ekonomiku, kas saskaras ar jauniem riskiem nekustamā īpašuma sektora lejupslīdes dēļ.

Mediji vēsta, ka lēmums par aizdevumu procentu likmes samazināšanu tika pieņemts īsi pirms jūlija ekonomiskās aktivitātes datu publicēšanas, kas rādīja, ka rūpnieciskā ražošana, mazumtirdzniecība un kapitāla investīcijas ir pieaugušas lēnāk nekā gaidīts, savukārt bezdarba līmenis pilsētās pieaudzis straujāk.

Nekustamā īpašuma sektors veido apmēram 40% no valsts tērauda pieprasījuma, bet nu jau vairākus gadus tas balansē uz krīzes robežas. Pirmdien, 14. augustā, "Country Garden" akcijas cena saruka par vairāk nekā 18%, visticamāk, kā atbilde tā vadītāja Jana Huijaņa paziņojumam, ka uzņēmums "saskaras ar lielākajām grūtībām kopš mūsu izveidošanas".

Ķīna arī paziņojusi, ka pārtrauks publiskot jauniešu bezdarba rādītājus, raksta britu raidsabiedrība BBC. Vairāki eksperti šo rādītāju uzskatīja par galveno norādi uz valsts ekonomiskās attīstības palēnināšanos.

Jūnijā Ķīnas bezdarba līmenis 16 līdz 24 gadus veciem jauniešiem pilsētās sasniedza rekordaugstu līmeni – vairāk nekā 20%. Otrdien publicētie oficiālie dati liecina, ka kopējais bezdarba līmenis Ķīnā jūlijā bija pieaudzis līdz 5,3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!