Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vjetnamas elektroauto ražotājs "VinFast" pēc trešdienas debijas Ņujorkas biržā vērtības ziņā apsteidzis lielākos ASV autobūves uzņēmumus, ziņo "The Financial Times".

Uzņēmums, kas pieder vjetnamiešu miljardierim Famam Natam Vongam, sadarbībā ar Honkongas finanšu firmu "Black Spade Acquisition", sākotnējo akciju cenu bija noteicis 10 ASV dolāru apmērā. Taču jau pirmajā tirdzniecības dienā tā cena pārsniedza 37 ASV dolārus par akciju, raksta "Reuters".

Tādējādi uzņēmuma tirgus kapitalizācija pārsniedza 80 miljardus ASV dolāru, kas ir teju divreiz vairāk nekā leģendārajiem ASV ražotājiem "Ford" (47 miljardi dolāru) un "General Motors" (45 miljardi dolāru).

Kompānijas pārstāvji šo veiksmi skaidro ar faktu, ka uzņēmums, kas ir daļa no lielākas miljardierim piederošās grupas, Vjetnamā elektroauto jomā darbojas jau vairāk nekā sešus gadus, un jau ir pārdevis vairāk nekā 20 tūkstošus automašīnu. Tam esot saprotamas ražošanas ķēdes un darbības sistēmas.

"VinFast" pārstāvji paredz, ka uzņēmums jau pēc pāris gadiem globāli strādās "pa nullēm", proti, bez zaudējumiem, kamēr Vjetnamā šis līmenis jau ir sasniegts, un tagad uzņēmums var sākt pelnīt.

Uzņēmums pārtraucis ar benzīnu darbināmo automašīnu ražošanu, lai koncentrētos uz elektriskajiem transportlīdzekļiem, kas ir daļa no mēģinājuma sekot ASV un Ķīnas konkurentiem "Tesla" un "BYD".

Pagājušajā mēnesī uzņēmums sāka būvēt ražotni ASV.

"Mums ir vairāki stratēģiskie un institucionālie investori. Mēs paredzam, ka nākamajos 18 mēnešos uzsāksim kapitāla piesaisti," aģentūrai "Reuters" sacīja "VinFast" finanšu direktors Deivids Mensfīlds.

Kopš pagājušā gada beigām "VinFast" uz Ziemeļameriku ir nosūtījis gandrīz 3000 transportlīdzekļu, taču sākotnējie pārdošanas tempi ir bijuši lēni. "S&P Global Mobility" informācija rāda, ka līdz jūnijam ASV bija reģistrēti tikai 137 "Vinfast" elektroautomobiļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!