Foto: Shutterstock

Latvijas kredītņēmējiem nozīmīgais sešu mēnešu Euribor turpina palielināties, pagājušās nedēļas pēdējās dienās pārkāpjot 4% robežu, liecina jaunākie dati.

Jāatgādina, ka ceturtdien, 14. septembrī, Eiropas Centrālā banka (ECB) kārtējo reizi paaugstināja eiro bāzes likmes par 0,25%, kas ietekmē arī Euribor likmes.

Saskaņā ar ECB paziņojumu no 20. septembra galvenā refinansēšanas operāciju procentu likme būs 4,50%, aizdevumu iespējas uz nakti procentu likme 4,75% un noguldījumu iespējas uz nakti procentu likme būs 4,00%.

Reaģējot uz šo lēmumu, ceturtdien sešu mēnešu Euribor likme palielinājās līdz 4,04%, savukārt piektdien likme sasniedza 4,055%. Palielinās arī pārējo termiņu Euribor. Trīs mēnešu Euribor piektdien sasniedzis 3,878%, bet viena gada Euribor likme sasniegusi 4,169%.

"SEB bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš uzsver, ka likmes aug, jo ECB lēmums daļai tirgus dalībnieku bija pārsteigums. Pirms sapulces diezgan populārs bija arī viedoklis, ka ECB septembrī izvēlēsies iepauzēt.

ECB sanāksmes, kurās tiek pieņemti lēmumi par izmaiņām trīs galvenajās procentu likmēs, notiek aptuveni reizi sešās nedēļās. Vairākus gadus bāzes procentu likmes turējās negatīvā zonā, bet 2022. gada jūlijā ECB pirmo reizi 11 gadu laikā paaugstināja procentu likmes virs 0% līmeņa.

Septembrī sekoja straujākais procentu likmju paaugstinājums ECB vēsturē – par 75 bāzes punktiem vienas sanāksmes laikā.

Kopš ECB izveidošanas tikai divas reizes eiro procentu likmes vienā reizē tikušas paaugstinātas par 50 punktiem, 1999. gada aprīlī un 2000. gada jūnijā (populārākais paaugstinājuma solis vēsturiski ir bijis 25 punkti).

ECB tik strauji pērn sāka celt likmes, reaģējot uz straujo cenu pieaugumu, jo centrālās bankas uzdevums ir nodrošināt cenu stabilitāti. Ja cenas tautsaimniecībā aug pārāk strauji, ECB sāk rīkoties un ar sev rīcībā esošajiem instrumentiem cenšas bremzēt inflāciju. Tās mērķis ir 2% inflācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!