Foto: Shutterstock

Uzņēmumiem (nefinanšu sabiedrībām) un mājsaimniecībām izsniegto kredītu atlikums Latvijā 2023. gada 2. ceturksnī bija vēsturiski zemā līmenī – 27,1% no IKP, liecina informācija jaunākajā Latvijas Bankas (LB) sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2023".

Tas ir aptuveni trīs reizes mazāks apjoms nekā eirozonas valstīs vidēji.

Kopš globālās finanšu krīzes kreditēšanas aktivitāte Latvijā ir sarukusi vairāk nekā trīskārt – vēl 2011. gadā izsniegto kredītu atlikums bija tuvu 90% no IKP.

Lai gan sākotnēji pārmērīgu parādsaistību samazināšanās pēc globālās finanšu krīzes bija pamatota, vairāki faktori norāda, ka esošais kreditēšanas apjoms ir pārāk zems, norāda centrālās bankas eksperti.

Kreditēšanas aktivitāte ir bijusi zema gan mājsaimniecību (galvenokārt mājokļu), gan arī uzņēmumu segmentā, teikts pārskatā. Lai gan lejupvērsta tendence kreditēšanas aktivitātē bijusi vērojama arī Lietuvā un Igaunijā, kredītu apjomu samazinājums tur ir bijis mērenāks nekā Latvijā.

Kopš 2011. gada mājokļa kredītu atlikuma attiecība pret IKP Latvijā ir sarukusi par divām trešdaļām, bet Lietuvā un Igaunijā tikai par trešdaļu.

Vēl nozīmīgāks kreditēšanas apjoma samazinājums bija vērojams uzņēmumu segmentā – Latvijā 2023. gada 2. ceturksnī nefinanšu sabiedrībām izsniegto kredītu atlikuma attiecība pret IKP bija tikai ceturtdaļa no 2011. gada līmeņa, savukārt Baltijas kaimiņvalstīs – aptuveni puse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!