Foto: Shutterstock

Indija, kura šogad apsteidza Ķīnu apdzīvotākās valsts reitingā, šķietami nākamgad pieredz lielu ārvalstu investoru naudas ieplūdumu. Viena no valsts biržām nule vērtībā apsteidza Honkongas biržu.

Tirgus analīzes kompānija "Refinitiv" jau novembrī ziņoja, ka Indijas akciju tirgus vērtība pārsniegusi četru triljonu ASV dolāru robežu. Proti, tas strauji aug un investori, meklēdami iespējas ārpus ASV un Eiropas, sākuši ieguldīt naudu šajā Dienvidaustrumu Āzijas valstī.

Kā raksta CNN, nopietni investori ir sākuši meklēt kontaktus un ieguldījumu partnerus, kas pārzina lielo valsti. "Tie [Zvani - red.] ir no ģimenes birojiem Eiropā vai dažiem lieliem investoriem ASV, kuri … nekad nav domājuši par investīcijām Indijā," sarunā ar sacīja Mumbajā bāzētās "Piper Serica Advisors" dibinātājs Abhejs Agarvals. "Viņi zvana un uzdod jautājumus, piemēram:" Vai mana nauda būs drošībā? Un vai šeit ir likuma valda ra?” viņš piebilda.

Mumbajas birža, kas ir viena no divām valstī esošajām biržām, apgrozījuma ziņā nesen apsteidza pasaulē populāro un investoriem labi zināmo Honkongas biržu. Šī Indijas birža nu ir septītā lielākā pasaulē.

Tas kā min eksperti iezīmē vienu no šī gada tendencēm, proti, Ķīnas ekonomika sāk buksē un investori, baidoties arī no valsts politiskā fona, meklē citas iespējas.

"Cilvēki pieaug sajūsma par Indiju," sacīja Agarvals, piebilstot, ka investori, kas viņam piezvanīja, vēlas uzzināt, vai tā var nodrošināt "tādu pašu peļņu, kādu Ķīna nodrošināja 2000. gada pirmajā desmitgadē". Viņš saka, ka pirmo reizi viņš redz, ka investori interesējās par desmit gadu ilgiem ieguldījumiem.

Starptautiskais Valūtas fonds prognozē, ka Indijas ekonomika (IKP) šogad pieaugs par 6,3%, taču daži ekonomisti norāda, ka paplašināšanās varētu būt tuvāk 7%.

Pasaules piektā lielākā ekonomika ceturksnī līdz 30. septembrim pieauga par 7,6%, kas ir daudz straujāks temps, nekā lēsusi arī pašas valsts centrālā banka. Šis pārsteigums mudināja analītiķus no gan "Citigroup", gan "Barclays" palielināt Indijas IKP gada prognozes līdz 6,7%.

Pozitīvais noskaņojums pret Indiju krasi kontrastē ar noskaņojumu, kas valda pār tās lielāko kaimiņu, proti, Ķīnu.

Investoru bažas par vājo patērētāju pārliecību un ieilgušo nekustamo īpašumu krīzi pasaules otrajā lielākajā ekonomikā ir smagi ietekmējušas arī tās akciju tirgus. Ķīnas akciju tirgus indekss "Shanghai Composite" šogad ir samazinājies par 7%, savukārt Honkongas "Hang Seng" indekss ir nokrities par gandrīz 19%.

Savukārt Indijas trajektorija ir augšupejoša. "Goldman Sachs" analītiķi prognozē, ka Indija, ja pavasarī paredzētās vēlēšanās nesagādās nekādus pārsteigumus, varētu nākamā gada otrajā pusgadā pieredzēt lielu jaunas investoru naudas ieplūdumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!