Foto: Shutterstock

Viļņā no nākamā gada iedzīvotāji un pilsētas viesi varēs izbaudīt jaunu sabiedriskā transporta veidu – autobusiem un trolejbusiem piepulcēsies kuģītis, kas kursēs pa Neri, vēsta "Delfi.lt".

Šādu lēmumu trešdien pieņēma Viļņas dome. Plānots, ka kuģīši veiks regulārus reisus, to ilgums būs aptuveni 45 minūtes un biļete maksās 3 eiro.

Kuģīši gan sabiedriskā transporta sistēmā tiks integrēti pakāpeniski. Pirmais maršruts plānots no Žirmūnu pludmales līdz Neatkarības laukumam pie Seima. Otrajā kārtā maršrutu papildinās ar sešām pieturām, bet trešajā maršrutam tiks izveidots savienojums arī ar Vingu parku.

Pilsēta plāno, ka pirmajā kārtā ar kuģīti sezonas laikā tiks pārvadāti 69 000 pasažieru, otrajā – vairāk nekā 83 tūkstoši pasažieru, bet projektu pabeidzot interesentu skaits jau sasniegs 95 tūkstošus cilvēku.

Ar kuģīti varētu braukt vasaras sezonā, no maija līdz oktobrim.

Pašvaldība uzskata, ka kuģītis kā sabiedriskais transports stiprinās galvaspilsētas tūrisma nozari un mazinās piesārņojumu. Viļņas mērs Valdas Benkunska norādīja, ka šis sabiedriskā transporta veids arī tiks dotēts no pašvaldības budžeta un galvaspilsēta to var atļauties.

Lai pasažieru pārvadāšana noritētu veiksmīgi, par sabiedrisko transportu atbildīgais "Vilniaus viešasis transportas" par četriem miljoniem eiro iegādāsies četrus jaunus kuģīšus. Savukārt pilsēta sāks darbu pie 16 piestātņu būvēšanas.

Lai brauktu ar kuģīti, pasažieri varēs iegādāties 90 minūšu biļeti, kas būs derīga, ja pasažieris vēlēsies ceļu turpināt ar autobusu. Biļetes cena būs 3 eiro, bet, ja biļeti pirks uz kuģīša, tā maksās 4 eiro. Arī uz braucienu ar kuģīti attieksies sabiedriskā transporta atlaides – braukšanas maksa būs zemāka skolēniem, studentiem, pensionāriem un citām pasažieru grupām. Tāpat būs iespējams iegādāties ģimenes biļeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!