Foto: EPA/LETA
Vācijas aviokompānijas "Lufthansa" ģenerāldirektors Volfgangs Mairhubers pieprasījis Eiropas Savienības (ES) kompensēt zaudējumus, kas aviopārvadātājiem radušies šogad pavasarī Īslandes Eijafjadlajegidla vulkāna izvirduma dēļ, vēsta izdevums "The Local".

"Mums nav vajadzīgas subsīdijas, taču mēs lūdzam kompensēt mūsu zaudējumus. Mēs bijām spiesti atcelt reisus, lai gan tādas nepieciešamības nebija," paziņoja "Lufthansa" ģenerāldirektors.

Tikmēr Starptautiskā Gaisa transporta asociācija (IATA) paaugstinājusi aviācijas nozares prognozes un pirmdien paziņoja, ka pasaules aviokompānijas šogad varētu strādāt ar pirmo peļņu pēdējo trīs gadu laikā, neskatoties uz vulkānisko pelnu izraisītajiem gaisa satiksmes traucējumiem.

Kā ziņots, 14. aprīlī Īslandes dienvidrietumu daļā noticis atkārtots vulkāna izvirdums Eijafjadlajegidla ledājā, kas pirmo reizi pēc gandrīz 200 gadu ilgas "klusēšanas" aktivizējās 20. martā.

Kopš tā brīža vulkāns aktīvi darbojās, ik sekundi izsviežot apmēram 300 kubikmetrus jeb 750 tonnas lavas. Līdz ar valdošajiem vējiem vulkāna pelnu mākonis tika pārvietots pāri Atlantijas okeānam un 15. aprīlī sasniedza Eiropu, kur tas tika izkliedēts atmosfērā dažādos augstumos, uz mēnesi paralizējot gaisa satiksmi un liekot atcelt aptuveni 100 000 lidojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!