Foto: AFP/Scanpix

Portugāles valsts obligāciju procentu likmes sākušas strauju kāpumu, jo politiskā nestabilitāte valstī liek investoriem bažīties par valsts spēju pildīt savas saistības, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ienākumu likme Portugāles 10 gadu obligācijām trešdien pārsniegusi 8% atzīmi, bet vērstpapīru tirgus kopumā nokrita par 6%. Obligāciju ienākumu likmes kāpums liecina, ka investoriem rodas šaubas par valsts spēju dzēst savus parādus.

Bažas pastiprina politiskā nestabilitāte, jo šonedēļ demisionēja divi Portugāles valdības ministri.

2011.gada maijā Portugāle saņēmusi ārpus kārtas aizdevumu 78 miljardu eiro apmērā (aptuveni 55 miljardi latu) ar nosacījumu, ka valsts īstenos stingru fiskālo politiku. Pēdējās dienās valstī sākās protesti pret plānotiem stingrām ekonomikas reformām.

Šonedēļ demisionēja finanšu ministrs Vitors Gašpars un ārlietu ministrs Paulo Portašs, kurš ir koalīcijā ietilpstošās Tautas partijas līderis. Demisiju iemesli ir koalīcijas partiju domstarpības par stingras taupības ieviešanu. Portašs iepriekš paudis, ka neatbalsta stingru taupības politiku.

Portugāles ekonomika piedzīvo recesiju, analītiķi prognozē, ka šogad tā sarūks par 2,5%, valstī ir augsts bezdarba līmenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!