Ar Briseles ierēdņu svētību no eiropiešu galdiem drīzumā var pazust tādi gardumi kā koka dūmos kūpināta desa, speķis un zivis, brīdina laikraksts "Lietuvos žinios".
No šā gada septembra ierastie kūpinājumi tiks uzskatīti par veselībai bīstamu pārtiku. Eiropas Komisija jau pirms trim gadiem noteikusi trīs gadus ilgu pārejas periodu, pēc kura beigām plānots aizliegt koksnes izmantošanu pārtikas produktu kūpināšanā. Neviena no 28 ES dalībvalstīm tolaik nebija pret to iebildusi. Tagad, nieka deviņus mēnešus pirms aizlieguma stāšanās spēkā, protestēt sākusi Polija.
Patlaban Eiropas Komisijā tiekot spriests, vai mīkstināt stingrās prasības, kas draud iznīcināt gaļas un zivju apstrādes veidu, kas daudzviet Eiropā ir cieņā jau vairākus gadsimtus. Taču, ja arī prasības tiks mīkstinātas, pārtikas ražotājiem, kas savas produkcijas kūpināšanā izmanto koksni, būs jāspēj pierādīt, ka viņu ražotie gardumi nav bīstami pircēju veselībai.