Foto: AFP/Scanpix

Portugāles tiesa kārtējo reizi sagrāvusi valdības taupības plānus, šoreiz atzīstot, ka iecere par miljardu eiro apcirpt sabiedriskā sektorā strādājošo ienākumus esot diskriminējoša.

Piektdienas spriedums izjauc Portugāles valdības centienus sabalansēt budžetu, kura deficīts bijis viens no eirozonas krīzes cēloņiem.

Šī nav pirmā reize, kad Portugāles Konstitucionālā tiesa atceļ valdības lēmumus par līdzekļu ietaupīšanu.

Mediji sestdien sniedz dažādas aplēses par sprieduma ietekmi uz 2014.gada budžetu. Laikraksts "Publico" lēš, ka tas radīšot 1,1 miljardu eiro lielu papildus deficītu, kamēr avīze "Diario" uzskata, ka papildus deficīta apjoms būšot tikai 750 miljoni.

Premjerministra Pedro Pasuša Koelju kanceleja norādījusi, ka valdība iepazīsies ar spriedumu, lai izlemtu, kā uz to pienācīgi reaģēt, taču nesniedza nekādus paskaidrojumus par to, kur rast trūkstošo finansējumu.

Tomēr mediji norāda, ka viena no iespējām esot paaugstināt pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Tiesa lietu skatīja, pamatojoties uz opozīcijā esošo kreiso partiju prasību.

Tiesa atzina, ka trijos no četriem lēmumiem par līdzekļu ietaupīšanu, valdība neesot ievērojusi konstitūciju, nevienlīdzīgi sadalot ienākumu samazināšanas nastu.

Viena no valdības iecerēm paredzēja par 675 miljoniem eiro samazināt sabiedriskajā sektorā strādājošo ienākumus, apliekot ar ienākumu nodokli bezdarba un slimības pabalstus, kā arī ierobežojot tā dēvētās atraitņu pensijas.

2011.gadā Portugāle savas finanšu sistēmas glābšanai bija spiesta ņemt 78 miljardus eiro lielu Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!