Foto: Reuters/Scanpix
Portugāles valdība nolēmusi grūtībās nonākušajā bankā "Banco Espirito Santo" (BES) iepludināt 4,4 miljardus eiro, tādējādi cenšoties stabilizēt tās darbību, svētdienas vakarā paziņoja valsts centrālās bankas vadītājs Karloss Koštu.

Šāds lēmums pieņemts vien divarpus mēnešus pēc tam, kad Portugāle pārtrauca dalību starptautiskajā glābšanas programmā.

Koštu norāda, ka Portugāles trešā lielākā banka BES tiks sadalīta divās daļās, tā dēvētos toksiskos aktīvus izvietojot "sliktajā bankā", bet veselīgos aktīvus pārvaldot jaunai bankai, kuras nosaukums būs "Novo Banco".

"Novo Banco" pārvaldīs Portugāles banku izveidots fonds, kura izveidi glābšanas programmas ietvaros pieprasīja starptautiskie aizdevēji.

Iejaucoties BES stabilizēšanā, Portugāles valdība cer mazināt tās finansiālā stāvokļa ietekmi uz valsts ekonomiku un eirozonu.

"Bija nepieciešams pieņemt risinājumu, lai garantētu noguldījumu drošību un banku sistēmas stabilitāti, " uzsver Koštu.

Koštu arī norāda, ka šī krīze ne valsti, ne noguldītājus neietekmēs, bet lielāko daļu bankas stabilizēšanas izmaksu uzņemsies tās akcionāri, kurus sagaida vērienīgi zaudējumi.

Pagājušajā trešdienā BES paziņoja, ka šā gada pirmajā ceturksnī tā strādājusi ar 3,57 miljardu eiro tīrajiem zaudējumiem, tādējādi reģistrējot visu laiku lielākos zaudējumus valsts banku sektorā.

Zaudējumi galvenokārt tiek skaidroti ar BES holdingkompānijas "Espirito Santo International" parādsaistību radīto negatīvo ietekmi.

BES arī paziņoja, ka pirmajā pusgadā tā dēvēto slikto kredītu nodrošinājumam un neparedzētiem izdevumiem atvēlējusi 4,25 miljardus eiro.

Jau ziņots, ka BES problēmas satricinājušas Portugāles ekonomiku, valsts amatpersonām brīdinot, ka tās varētu negatīvi ietekmēt tautsaimniecības atveseļošanos.

BES problēmas radās pēc tam, kad atklātībā nonāca informācija, ka BES holdingkompānija "Espirito Santo International" slēpusi zaudējumus 1,3 miljardu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!