Foto: AFP/Scanpix

Pasaules vecākā un Itālijas trešā lielākā banka "Banca Monte dei Paschi di Siena" (BMPS) nav spējusi izturēt Eiropas Banku iestādes (EBI) koordinēto Eiropas Savienības (ES) banku stresa testu, liecina EBI publiskotie dati.

Kopumā Eiropas banku, izņemot BMPS, spēja absorbēt ekonomiskos šokus salīdzinājumā ar 2014. gada stresa testu ir uzlabojusies. Pārbaudīta tika 51 banka, tostarp 37 kredītiestādes, ko tieši uzrauga Eiropas centrālā banka (ECB), aptverot 70% eirozonas banku sektora aktīvu.

Pēc EBI rezultātu paziņošanas BMPS informēja, ka plāno nodalīt bankas tā dēvētos sliktos kredītus un tos turpmāk uzraudzīs jauna kredītiestādes struktūra. Tāpat, lai uzlabotu kapitāla noturību, banka jau esot piesaistījusi kapitāla nodrošinājuma finansējumu piecu miljardu eiro apmērā.

Kā liecina "Reuters" informācija, piecu miljardu vērto kapitāla nodrošinājumu garantēs astoņu starptautisku banku konsorcijs – "JPMorgan", "Mediobanca", "Goldman Sachs", "Morgan Stanley", "Bank of America", "Citigroup", "Deutsche Bank", kā arī "Unicredit", "Intesa SanPaolo's" un "Banca IMI".

Jaunais kapitāla pieaugums aptuveni piecas reizes pārsniedz pašreizējo bankas tirgus vērtību. Lai gan BMPS rezultāti nav bijuši apmierinoši, kopējie testa rezultāti vērtējami pozitīvi, minēts EBI apskatā.

"Šie rezultāti atspoguļo būtisko piesaistīto kapitāla apjomu un banku papildu veikto bilanču sakārtošanu pagājušajos divos gados," teikusi ECB Uzraudzības valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī.

"Banku sektors tagad ir daudz noturīgāks un spēj labāk absorbēt ekonomiskos šokus, nekā pirms diviem gadiem."

Stresa tests nav domāts kā pārbaudījums, kas jānokārto, bet tā rezultāti tiks iekļauti 2016. gada uzraudzības pārbaudes un novērtējuma procesa (UPNP) lēmumos.

BMPS tiek uzskatīta par pasaules vecāko banku, kuras aizsākumi rodami 1472. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!