Foto: Scanpix/Reuters

Lai gan vasaras sākumā, atskatoties uz aizvadītajiem pandēmijas gadiem, tika ziņots, ka Āfrikas kontinenta valstīs strauji atgriežas ārvalstu investoru līdzekļi, briestošā pārtikas un enerģētikas krīze, šķiet, pamatīgi sabremzēs iepriekš strauji augošos tirgus. Analītiķi baidās par milzu badu un nemieriem, ko tas varētu radīt.

Pirmajā pandēmijas gadā tiešās globālās ārvalstu investīcijas citās valstīs, kā aprēķinājusi UNCTAD (Apvienoto Nāciju Organizācijas tirdzniecības un attīstības konference), saruka zem viena triljona dolāru atzīmes. 2021. gadā gan situācija uzlabojās un investīcijas pieauga par 64% – līdz 1,54 triljoniem dolāru. Vairāk nekā puse no šīs naudas tika veltīta attīstības valstīm un reģioniem. Lielākais attīstības reģions, kurā ievērojamu naudu ik gadu iegulda ne tikai uzņēmēji, bet arī lielvaras – ASV, Ķīna un pat Krievija –, ir Āfrikas kontinents. Tiešās ārvalstu investīcijas Āfrikā pieauga no 39 miljardiem dolāru 2020. gadā līdz 83 miljardiem dolāru pērn.

Tomēr, visticamāk, šī tendence neturpināsies, jo investori ir bažīgi par pārtikas un enerģijas trūkuma sekām, kas varētu visai negatīvi ietekmēt reģionu, kurā ir nabadzīgākās valstis pasaulē.

Ir gan viens sektors, kurā ārvalstu līdzekļi ieplūst pat vairāk nekā iepriekš. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!